Kultúra

Nuda doma nehrozí: Bábkové divadlo v Bystrici začalo vysielať online

Pre koronavírus platia prísne opatrenia. Na online vysielania svojich predstavení preto v týchto dňoch prešlo aj bystrické Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR).

Ilustračný obrázok k článku Nuda doma nehrozí: Bábkové divadlo v Bystrici začalo vysielať online
Zdroj: ICBB

Iniciatíva s názvom Internetové divadlo sa svojim divákom prihovára od nedele 29. marca a plánuje tak robiť každú nedeľu v bežnom hracom čase o 16:00. Ide o reakciu na zatvorené divadlá v rámci opatrení proti šíriacemu sa novému koronavírusu.

Niekoľko videopremiér

„Pilotným videopredstavením bola adaptácia klasickej rozprávky Kocúr v čižmách, ktorá mala v BDNR premiéru v roku 2012 v réžii česko-slovenskej režisérky Bely Schenkovej. Prenos sa uskutočnil na YouTube kanáli BDNR,“ uviedla dramaturgička divadla Monika Tatarková.

Do konca apríla má divadlo v pláne uviesť videopremiéru Dvoch rozprávok na brušku (5. apríla), Tatraniek (12. apríla), Afrických rozprávok (19. apríla) a Bubácku rozprávku (26. apríla).

60. výročie bez divákov

Ako Tatarková ďalej informovala, pandémia nového koronavírusu zastihla divadlo v období, keď sa pripravovalo na oslavu 60. výročia svojho založenia. „V súlade s prijatými opatreniami si divadlo výročný deň pripomenie bez divákov, online, vďaka vysielaniu filmového záznamu inscenácie Dojímate ma veľmi, fragmenty zo života Dominika Tatarku,“ uviedla ďalej.

Televízny záznam rovnomennej inscenácie z dielne RTVS uvedie BDNR v premiére v deň 60. výročia založenia divadla, v stredu (1. 4.) o 19:00.

BDNR plánuje do konca apríla prostredníctvom internetu uviesť ešte ďalšie štyri výrazné inscenácie z archívneho i činného repertoáru divadla pre mladých a dospelých. Ôsmeho apríla o 19:00 to bude predstavenie Neplač, Anna, 15. apríla Kubo, 22. apríla Milenky a 29. apríla Premena.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Ľudoprázdne ulice Bystrice, život utíchol aj v centre
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM