Michal Majer Rôzne

Nový zdroj tepla na biomasu

Vyše 25 percent nižšiu závislosť od dodávok zemného plynu pri výrobe tepla pre centrálne zásobovanie má mestu Banská Bystrica priniesť nový zdroj tepla z biomasy, ktorý dnes predstavitelia mesta, výrobcu a distribútora tepla slávnostne uviedli do pre

Zdroj, respektíve kotolňu s dvoma kotlami na drevoštiepku a celkovým výkonom osem megawattov vybudovala a bude prevádzkovať firma KA Contracting SK, ktorá je členom nemeckej energetickej spoločnosti RWE AG. Teplo bude predávať firme BBES, ktorá je dominantným distribútorom tepla v Banskej Bystrici a mesto je jej 34-percentným akcionárom. Výstavba novej kotolne trvala deväť mesiacov a celková hodnota investície bola okolo päť miliónov eur. Ročne má spracovávať 20-tisíc ton drevnej štiepky a vyrobiť z nej 160-tisíc gigajoulov tepla, čo je zhruba polovica súčasnej produkcie plynovej teplárne v Banskej Bystrici-Radvani, ktorú prevádzkuje BBES a zásobuje z nej vyše 9 500 bytov v mestských častiach Radvaň, Podlavice a Fončorda. Zvyšnú polovicu bude aj naďalej vyrábať BBES vo svojej radvanskej teplárni, a to v plynovej turbíne zároveň s výrobou elektrickej energie a v špičkách aj v plynových kotloch.

Predseda predstavenstva BBES Ondrej Borguľa považuje za najväčší prínos nového zdroja hlavne väčšiu stabilitu ceny tepla, vyplývajúcu zo stability ceny drevoštiepky v porovnaní s výkyvmi cien plynu. Cena tepla od BBES je v meste jednotná, takže vplyv novej kotolne pocítia nielen priami odberatelia tepla z nej, ale všetci odberatelia BBES. „Banská Bystrica sa ako tretie krajské mesto po Bratislave a Prešove zaradila k mestám, ktoré v rámci centrálneho zásobovania teplom využívajú obnoviteľné zdroje energie v podobe spaľovania biomasy. Iné krajské mestá biomasu na centrálnu prípravu tepla zatiaľ nepoužívajú,“ pripomenul Borguľa.

Otvorenie nového zdroja tepla v Radvani je prvým krokom k napĺňaniu koncepcie tepelnej energetiky Banskej Bystrice, podľa ktorej má mesto postupne dospieť k výrobe 60 percent tepla z biomasy. Ďalšími krokmi majú byť napojenie sídlisk Uhlisko a Sídlisko na kotolňu firmy Smrečina Hofatex, spaľujúcu iba biomasu, a vybudovanie novej kotolne v areáli bývalej cementárne na východnom okraji mesta, z ktorej má byť zásobované teplom najväčšie banskobystrické sídlisko Sásová.

Napojenie dvoch sídlisk na kotolňu Smrečiny, čo mal byť podľa pôvodných predstáv najjednoduchší krok, je zatiaľ v nedohľadne, keďže BBES zatiaľ so Smrečinou Hofatex nedospeli k dohode. Výstavba novej kotolne v areáli bývalej cementárne sa má podľa Borguľu začať v tomto roku. Má v nej byť osemmegawattový zdroj na výrobu tepla z biomasy a 16-megawattový na výrobu tepla z plynu, okrem tepla má vyrábať aj elektrinu. „Bude to robiť náš partner – firma Ekologická energetika, ktorá na túto investíciu získala príspevok z Európskej únie,“ povedal Borguľa s tým, že rovnako ako pri dnes spustenom zdroji bude aj prevádzkovateľ zdroja v bývalej cementárni predávať teplo BBES. „My sa staráme hlavne o zákazníkov, o distribučnú sieť a naši partneri sa starajú o výrobu tepla,“ dodal Borguľa.

Zdroj: SITA Foto: TASR

biomasa
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM