Jakub Forgács Samospráva

Nový titul pre Bystricu? Mala by sa stať jednotkou v transparentnosti

Sme mestom olympijských víťazov či Európskym mestom športu. Bude sa Bystrica môcť hrdiť aj titulom najotvorenejšej samosprávy na Slovensku?

Ilustračný obrázok k článku Nový titul pre Bystricu? Mala by sa stať jednotkou v transparentnosti
18
Galéria

Banská Bystrica by nemala byť v tomto roku iba Európskym mestom športu (EMŠ), ale i mestom transparentnosti a otvorenosti občanom. Klub nezávislých poslancov v mestskom zastupiteľstve Banskobystrická alternatíva (BBA) chce preto počas roka presadiť niekoľko opatrení, ktoré by v hodnotení Transparency International Slovensko (TIS) posunuli túto samosprávu na prvé miesto. V diskusii na zastupiteľstve v utorok (7.2.) to uviedol poslanec z klubu BBA Matej Bučko.

„Banská Bystrica stagnuje v oblasti transparentnosti a otvorenosti. Odkedy začala TIS zverejňovať rebríčky samospráv, mesto sa pohybuje približne stále na tej istej úrovni a nezlepšuje sa. Dlhodobo získava nízke hodnotenia v oblasti personálnej politiky mestského úradu a v oblasti mestských podnikov a investícií,“ konštatoval Bučko s tým, že mnoho opatrení je pritom jednoduché zaviesť.

„Veľké očakávania máme od novej webstránky mesta, ktorá by mala byť hotová tento rok. Dúfame, že po jej dokončení bude informačne bohatšia a občania si na nej nájdu prehľadné informácie o hospodárení mesta, konateľoch mestských spoločností, výberových konaniach na pozície v samospráve alebo materiály na zasadnutia mestských komisií,“ priblížil poslanec.

Podľa BBA je dôležité, aby mestské spoločnosti spravodlivo prideľovali nájomné byty a mesto sprehľadnilo proces prideľovania miest v materských školách. Poslanci z BBA chcú navrhnúť zmeny aj v účasti verejnosti na zasadnutiach zastupiteľstva a zmeny v štruktúre Radničných novín, ktoré by mali byť predovšetkým objektívnym informačným servisom pre občana.

„Veríme, že táto iniciatíva nájde podporu aj u vedenia mesta. V prípade, že sa podarí jednotlivé opatrenia presadiť, je šanca, že sa Banská Bystrica bude môcť hrdiť titulom najotvorenejšej samosprávy na Slovensku. Žijeme v časoch spochybňovania demokracie a toto by mohol byť krok k posilneniu dôvery verejnosti voči zastupiteľstvu, jeho poslancom, primátorovi a úradu,“ dodal Bučko.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery zatopených bystrických chodníkov!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Zima poľavila. Mnohé bystrické chodníky skončili pod vodou
18
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM