Jakub Forgács Samospráva

Nový poplatok za rozvoj. Budeme ho musieť platiť v Bystrici či na Horehroní?

Mestá a obce môžu najnovšie spoplatniť výstavbu na svojom území. Pozrite, ako sa k novému zákonu stavajú Bystrica a Brezno

Ilustračný obrázok k článku Nový poplatok za rozvoj. Budeme ho musieť platiť v Bystrici či na Horehroní?
Zdroj: TASR

O novom poplatku za rozvoj, ktorým od budúceho roka môžu mestá a obce spoplatniť výstavbu na svojom území, v krajskom meste Banská Bystrica zatiaľ iba diskutujú. V okresnom meste Brezno sa rozhodli ho nezavádzať.

„Medzi odbornými útvarmi mestského úradu v súčasnosti prebiehajú na túto tému diskusie. V prípade, že sa mesto rozhodne prijať všeobecne záväzné nariadenie (VZN) k poplatku za rozvoj, materiál bude súčasťou decembrového mestského zastupiteľstva,“ reagoval prednosta banskobystrického magistrátu Martin Adamec. Pripomenul, že práve táto téma je na programe najbližšieho zasadnutia K 8, združenia, ktoré obhajuje záujmy hlavného mesta a krajských miest.

Ako informovala Petra Dzurmanová, zástupkyňa primátora Brezna, vedenie mesta sa už zaoberalo problematikou poplatku za rozvoj. „Na základe toho, že by jeho zavedenie zvýšilo náklady na stavbu bytových domov, rovnako by zaťažilo prípadné investície investorov v tvorenom priemyselnom parku, vedenie mesta sa rozhodlo poplatok za rozvoj nezavádzať,“ konštatovala viceprimátorka.

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nadobudne účinnosť 1. novembra. Poplatok za rozvoj môže obec dobrovoľne zaviesť vlastným VZN. Pripisujú sa mu tri funkcie – príjmová, rozvojová a protikorupčná. Poplatok bude príjmom obce a má slúžiť ako jeden zo zdrojov na vybudovanie sociálnej a technickej infraštruktúry potrebnej pre stavebný rozvoj. Samosprávy ho môžu použiť v prípade výstavby škôl a škôlok, športovísk, kultúrnych a zdravotníckych zariadení, ale aj na výstavbu dopravnej infraštruktúry, rozširovanie a údržbu verejnej zelene.

Platiť sa bude jednorázovo. Sadzbu si určí obec k 1. januáru kalendárneho roka a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu (10 eur) a maximálnu (35 eur) výšku poplatku za každý, aj začatý m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery jesene na Horehroní!

Foto: ilustračné

Jeseň na Horehroní ako sa patrí
24
Galéria
Zdroj: Klaster Horehronie
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM