Iné športy

Nový Banskobystrický maratón s novými disciplínami. Na toto všetko sa môžete tešiť

Počas maratónu si v Bystrici prídu na svoje nielen bežci. Zasúťažiť si budú môcť korčuliari aj kolobežkári, a to zďaleka nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Nový Banskobystrický maratón s novými disciplínami. Na toto všetko sa môžete tešiť
6
Galéria
Zdroj: TASR

To, že v Bystrici budeme mať novú maratónsku trať, už asi viete. Organizátori podľa vlastných slov vybrali to najrovnejšie, najširšie, najkrajšie osvetlené, najrýchlejšie a najlepšie z ciest nášho mesta. „Trať bude naozaj rýchla, kontaktná, s možnosťou kontrolovania priateľov a konkurencie. Čo je ale úplne skvelé, je fakt, že takáto trať otvára viac možností, ako doteraz. Do konceptu jediného večerného maratónu na Slovensku sme pridali bežecký Minimaratón v dĺžke jednej desatiny maratónu, teda 4,2 km a disciplíny „na kolieskach“,“ začal svoje rozprávanie Miroslav Štrba, organizátor podujatia.

Spolu s maratóncami

„Minimaratón bude určený pre všetkých bez vekového obmedzenia. Nemýľte si ho s Minimaratónom, ktorý budeme odteraz organizovať ako samostatné preteky iba pre deti v septembri. V tomto môžu štartovať naozaj všetci. Juniori aj seniori. Tí, ktorí vládzu, aj tí, pre ktorých to možno budú prvé preteky vôbec. Mamičky s kočíkom, oteckovia s deťmi a starými rodičmi. Bude to zábava pre celú rodinu,“ pokračoval Štrba so slovami, že samostatne vyhodnotia kategóriu do 15 rokov.

„Veľká vec je tá, že účastníci práve tejto disciplíny štartujú spolu so skutočnými maratóncami na celých 42km, teda presne o 18:30. Uvidia vytrvalcov priamo pri sebe, budú mať možnosť si s nimi aspoň kúsok zabehnúť a rovnako ako oni, vychutnať si dobeh do cieľa na atletickom štadióne na Štiavničkách so všetkými poctami. Práve bežci tejto trate budú do cieľa prebiehať cez štartovú bránu pred nákupným centrom Europa SC, kde ich bude povzbudzovať najväčšia časť účastníkov – bežci polmaratónu a polmaratónskych štafiet, ktorí tu budú čakať na svoj štart presne o 19:30, teda hodinu po štarte maratóncov,“ povedal. Toto sľubuje úžasnú atmosféru nielen v cieli na štadióne, ale aj na samotnej trati. Najlepších v jednotlivých kategóriách ihneď vyhlásia a dekorujú priamo na štadióne.

Premiéra pre korčuliarov

Účastníci, ktorí majú radšej kolieska, si po prvýkrát v našom meste budú môcť zasúťažiť. Samostatný blok s hromadným štartom o 16:00 a aj so samostatným vyhodnotením bude patriť korčuliarom – inlinistom, kolobežkárom, handbikerom na polmaratónskej trati a zároveň hobby kolieskáčom na jednom 7km okruhu.

„Samostatný blok preto, aby ste sa nemiešali s bežcami a mali svoj komfort, širokú a rovnú cestu, kde sa zbalíte do aerodynamického postoja, prejdete pár zákrut a už ste v cieli. Inline polmaratón bude zaradený do seriálu Slovenského pohára. Polmaratón na kolobežke – to budú dokonca Majstrovstvá Slovenska. Tešíme sa aj na handbikerov, ktorých radi podporíme pri športovaní aspoň tým, že u nás majú štartovné zdarma,“ odhalil Štrba.

Hobby trať na jednom 7km okruhu bude obdoba bežeckého Minimaratónu na 4,2km. Takisto je určený pre všetkých bez rozdielu veku. „Aj kolieska sú bez obmedzenia. Samozrejme, okrem cyklistov, tí majú svoje preteky,“ poznamenal.

Najmladší účastník? 4 mesiace

„Tým, že celú registráciu v Europa SC potiahneme až do 15:00 práve v deň podujatia, máte aj v deň D možnosť zabehnúť domov po korčule a zobrať svojich najmenších na ozajstné preteky,“ povedal Štrba, no poznamenal, že registráciu si netreba nechávať na poslednú chvíľu, rovnako, ako na ostatných disciplínach. Aj tu je nastavené kapacitné maximum tak, aby všetci účastníci mali svoj komfort a v cieli sa s úsmevom vystískali so svojimi najbližšími.

„Jedna zaujímavosť, alebo vlastne dve: Organizátori už majú prihláseného účastníka práve v disciplíne 7km na kolieskach, ktorý má momentálne necelé štyri mesiace. On bude právoplatným účastníkom pretekov a mamička, ktorá ho v kočíku bude tlačiť, bude jeho „doprovod“. Zároveň je prihlásená mamička na 4,2 km bežeckom Minimaratóne, ktorá si ako doprovod rovnako berie bežecký kočík s juniorom. Nie, nie je to tá istá mamička, aj keď by sa to vzhľadom na rozdielne časy štartov dalo zvládnuť,“ uviedol s úsmevom.

Pre všetkých účastníkov kratších behov aj účastníkov na kolieskach je pripravený plnohodnotný štartový balíček, ako ste si už za tie roky zvykli. Tentokrát bude balíček naozaj nabitý. Môžete si ho doplniť o funkčné tričko s grafikou podujatia za symbolických 7 eur. Funkčná buffka pre všetkých a čelenka v cieli pre účastníkov maratónu budú rovnako vo farbách večernej maratónskej soboty. No a pre všetkých v cieli bude pripravená pamätná medaila.

Vizualizácie novej trate ako aj medaily nájdete v priloženej fotogalérii a vo videu pod textom!

Zdroj: YouTube.com
V OBRAZOCH: Nový Banskobystrický maratón s novými disciplínami
6
Galéria
Zdroj: Marathon Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM