Jakub Forgács Rôzne

Novopečená učiteľka (24) na bystrickom gymnáziu: Občas si ma mýlia so žiačkou, ale poriadok v triede si viem urobiť :)

Hoci si ju na škole niekedy mýlia so žiačkou, jej to nevadí. Mladá učiteľka Jaroslava Zacharová (24) z banskobystrického gymnázia v rozhovore pre náš portál prezradila nielen to, ako prežívala prechod zo školskej lavice za katedru, ale aj to, čo hovorí na učiteľský plat.

Ilustračný obrázok k článku Novopečená učiteľka (24) na bystrickom gymnáziu: Občas si ma mýlia so žiačkou, ale poriadok v triede si viem urobiť :)
Zdroj: Dnes24.sk

Jaroslava Zacharová (24) pochádza z Čadce a do Banskej Bystrice sa prisťahovala len prednedávnom. Najskôr žila spolu s priateľom u jeho rodičov v Senici, no po čase sa osamostatnili a teraz bývajú spoločne v malom bytíku na Fončorde. Od septembra tohto roku učí na banskobystrickom Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského.

Niekedy by so žiakmi menila

„Už ako dieťa som sa hrala na pani učiteľku a ako šli roky moje sny o povolaní sa menili,“ začala svoje rozprávanie mladá učiteľka. Ako spomenula, až na gymnáziu sa rozhodla, že práve touto cestou sa chce uberať. Sama tiež pochádza z učiteľskej rodiny, jej starí rodičia, otec, sestra a sesternice sú, či boli učitelia. „Tak trošku to teda mám v krvi,“ dodala s úsmevom.

„Prvý deň v novej práci bol ako prvý deň v akejkoľvek inej práci. Človek poriadne nevie do čoho ide, nepozná priestory, blúdi, nepozná kolegov či žiakov, pozdraví aj dvakrát toho istého človeka, nevie, čo všetko má či nemá, a preto často otravuje kolegov a pýta sa na rady,“ zaspomínala si Zacharová, ktorá na škole učí matematiku, no okrem nej vyštudovala aj pedagogiku a etiku.

A aké to pre ňu bolo, dostať sa zo školskej lavice za katedru? „Všetko sa vyvíjalo tak prirodzene, zo základnej školy na strednú, potom na vysokú a po výške do práce. Už na vysokej škole sa k nám nesprávali len ako k študentom, ale hlavne ako k budúcim učiteľom,“ povedala so slovami, že na túto zmenu tak bola pripravená. „Ale je pravda, že niekedy by som sa s nimi veľmi rada vymenila. Ten bezstarostný život, boli to krásne roky,“ doplnila s úsmevom.

Vie si urobiť poriadok v triede

Na učiteľský plat sa zatiaľ veľmi nesťažuje. „Vyžiť sa dá. Žijem spolu s priateľom, ktorý pracuje, takže hospodárime spoločne. Ale to ešte nemáme deti, pôžičky či hypotéku, čo raz určite príde,“ pokračovala Zacharová. Ako spomenula, potom už pochybuje, že sa z tohto platu bude dať vyžiť.

Vzhľadom na vek mladej učiteľky sme sa spýtali, ako je to u nej s rešpektom u žiakov. „Akceptujú ma, ale sem tam si aj dovoľujú, niekedy vypustia aj nejakú hlášku, ale myslím si, že ich viem usmerniť. Som síce mladá, ale poriadok v triede si viem urobiť.“ povedala s úsmevom.

Za svoje krátke pôsobenie na škole sa stretla aj s milými omylmi. „Občas si ma mýlia so žiačkou. Žiaci aj učitelia, pokiaľ na mňa dobre nezaostria alebo ma ešte nepoznajú. Stalo sa mi, že ma študentka zastavila, pýtala sa ma, kde sa nachádza jedna trieda s tým, že mi tykala. Keď som jej odpovedala a ona odišla, po pár metroch si uvedomila, že som učiteľka a ospravedlnila sa. Mne to však vôbec nevadí, som mladá, aj vyzerám mlado, bodaj by to tak bolo ešte aspoň 20 rokov,“ podotkla.

Táto práca je podľa jej slov sama o sebe náročná, či po psychickej alebo fyzickej stránke. „Ja, ako začínajúci učiteľ, sa musím deň čo deň pripravovať, čo v preklade znamená dve – tri hodiny sedenia nad knihami, či internetom, vytváram materiály pre žiakov s samozrejme, prípravy na hodinu pre mňa. V škole beháte po chodbách, aby ste prišli na čas, cez vyučovanie si musíte dávať pozor na to, čo hovoríte a ako to hovoríte,“ pokračovala mladá učiteľka s tým, že študenti si všimnú všetko, ale hlavne im musí vždy vedieť odpovedať. Ako dodala, je to krásna práca, ale náročná, hlavne keď musíte opraviť 150 písomiek, po ktorých sa vám o číslach ešte aj sníva.

Neskutočne sa redukuje učivo

A aký má pohľad na stav školstva na Slovensku? „Podľa môjho názoru sa to uberá hlavne dole vodou, teda aspoň s matematikou. Neskutočne sa redukuje učivo, už keď to porovnám so sebou, čo som sa učila ja, sa už teraz nevyučuje v povinnej matematike, jedine na seminároch alebo cvičeniach,“ poukázala Zacharová.

Keď má mladá učiteľka voľno najradšej sa posadí pred počítač a pozrie si dobrý film alebo seriál. „Som veľký milovník akejkoľvek filmovej tvorby, okrem toho rada trávim čas so svojim priateľom, ktorý chodí fotiť prírodu alebo rôzne akcie, takže keď sa dá idem s ním,“ vymenovala.

Hoci nie je našou rodáčkou, aj v Banskej Bystrici si našla miesta, na ktorých rada trávi čas. „Banská Bystrica ponúka kvantum príležitostí ako stráviť voľné chvíle v príjemnej atmosfére, napríklad momentálne prebiehajúce Vianočné trhy, či Jarmok,“ dodala so slovami, že sa rada zúčastňuje všetkých pravidelných osláv mesta.

Čítajte tiež:

Najnovšie rebríčky už sú na svete: Tieto bystrické školy sa umiestnili najlepšie!

Bystrickí maturanti zachytení na VIDEU: Triednu učiteľku vydierali tým najcennejším, čo má!

Foto: archív Jaroslavy Zacharovej

FOTO: Mladá bystrická učiteľka z gympla
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM