Monika Obrtalová Rôzne

Novinkou na plážovom kúpalisku je plávanie v jazere

Takmer dve desaťročia čakali Bystričania na okamih, kedy si budú môcť opäť zaplávať v jazere, ktoré je súčasťou plážového kúpaliska na Štiavničkách. Po rokoch sa domáci konečne dočkali. Výsledky meraní RÚVZ totiž ukázali, že voda v jazere je nezávadn

„K tomu, aby sme spustili opätovné kúpanie v jazere, sme museli v prvom rade zrekonštruovať sedimentačnú nádrž. Voda, ktorá je do jazera napúšťaná z Tajovského potoka tak bola zbavená sedimentov. Takisto sme upravili aj nápustný systém, dno jazera a odstránili sme aj časť panelov, ktoré sme nahradili štrkom,“ vysvetlil postup prác pri obnove jazera prevádzkovateľ plážového kúpaliska Juraj Sninský. Súčasťou celého procesu obnovy kúpania v jazere bolo aj nasadenie bylinožravých rýb – amúr, ktoré mali nepotrebné rastliny vyhubiť. „Skúšobné merania v spolupráci s RÚVZ sme odštartovali už v auguste minulého roka. Po stránke mikrobiologickej aj biochemickej boli tieto merania v poriadku, a preto sme v úsilí vyčistiť jazero pokračovali, aby bolo do tejto sezóny už pre návštevníkov pripravené,“ povedal prevádzkovateľ bystrického Aqualandu.

Jazero je rozdelené bójami na dve polovice. Jedna časť, ktorá je v blízkosti piesočnatej pláže a siaha do hĺbky približne 2,5 metra je určená na plávanie. Druhá strana jazera s hlbšou vodou bude aj naďalej slúžiť na člnkovanie a vodné bicyklovanie. „Túto sezónu sme už dokončili piesočnú pláž a v jej blízkosti postavili aj sprchy, aby sa návštevníci hneď po skončení kúpania osprchovali priamo na mieste,“ hovorí o novinkách v súvislosti s plávaním v jazere Sninský, ktoré zahŕňajú aj zvýšený počet plavčíkov v okolí jazera. „Budeme robiť pravidelné merania vody nielen na konci sezóny, ale aj počas nej, aby sme zabránili akýmkoľvek rizikám spojeným s plávaním v jazere a dodržiavali bezpečnostné predpisy,“ prisľúbil prevádzkovateľ, ktorý do obnovy kúpania v jazere investoval približne 300 tisíc eur. Financie by sa mu však mohli vrátiť už v jednej sezóne, keďže v horúcich dňoch očakáva zhruba 3000 návštevní­kov denne.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM