Monika Obrtalová Rôzne

Novinka v Divadle Štúdio tanca

Anglickým renesančným tancom zo 17. storočia Parson’s Farewell (Parsonova rozlúčka) je inšpirované nové tanečné predstavenie Veselosti minulosti, ktoré pripravilo Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici v spolupráci s choreografom Milanom Tomášikom.

Ako Tomášik uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici, vo svojej tvorbe sa veľa hrá s muzikálnosťou, rytmom, hudbou, čo je pre neho taký začiatok, východiskový bod, „to ma inšpiruje,“ dodal. Predstavenie nie je podľa neho iba o renesančnom tanci, ale aj o tom, ako by sa dal prepojiť so súčasnosťou.// „Čiže, tie pohyby a techniky, ktoré máme dnes, či je tam nejaká tá línia, nejaké to prepojenie.“// Tomášik mnoho čerpá aj z tanečníkov, z toho, čo mu dokážu ponúknuť.

Tomášik sa súčasnému tancu venuje od štúdia na konzervatóriu, no odkedy žije v slovinskej Ľubľane, vo voľnom čase sa zaoberá historickým tancom. To ho inšpiruje aj v profesionálnom živote. „Tie historické tance nie sú ešte tak rozvinuté, v tom zmysle, že ešte dnes je stále viac a viac výskumov, ako sa to kedysi tancovalo. Samozrejme, najviac máme zachovaných z toho baroka,“ konštatoval Tomášik. Renesancia je pre neho však oveľa príťažlivejšia. // „Milan sám ponúkol projekt, to ma veľmi potešilo, lebo ja si cením, keď sa tvoriví ľudia aj sami ozvú,“// konštatovala riaditeľka divadla Zuzana Hájková a priblížila, že Tomášik je jej bývalý študent. Podľa jej slov sa snažia byť v kontakte so slovenskými tanečníkmi, pedagógmi a choreografmi, ktorí sa uplatnili v zahraničí, a chcú vedieť, čo robia.

Ľubica Demianová, projektová manažérka Divadla Štúdio tanca, priblížila, že choreograf a tanečník Tomášik dlhodobo profesionálne pôsobí v zahraničí. S projektom Les SlovaKs pracuje na novom tanečnom predstavení v Bruseli. Na Veselosti minulosti spolupracuje tím tvorený Katarínou Málikovou a Marekom Gašparom Šafárikom. Máliková je mladá hudobná skladateľka, ktorá študuje hudobnú kompozíciu na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

Demianová pokračovala, že tvorca návrhov kostýmov k predstaveniu – Šafárik – je skúsený scénograf, ktorý s Divadlom Štúdio tanca pracoval aj na tanečnej rozprávke Stromy( 2011). Ako Demianová dodala, divadlo sa s inscenáciou Veselosti minulosti predstaví 30. mája a 20. júna na domovskej scéne a 30. júna sa s novou „tanečnou lahôdkou“ predstaví na divadelnom festivale Dotyky a spojenia v Martine. Veselosti minulosti sú 32. celovečerný titul z produkcie divadla a jeho nasadenie na koniec mája oslavuje končiacu sa prvú sezónu fungovania v nových priestoroch.

bystrica24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM