Jakub Forgács Správy

NOVINKA v bystrickom RÚVZ: Má akreditáciu aj na stanovenie dôkazu prítomnosti botulotoxínu

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bystrici získal jednu z významných akreditácií. Čo znamená pre ľudí?

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v bystrickom RÚVZ: Má akreditáciu aj na stanovenie dôkazu prítomnosti botulotoxínu
7
Galéria
Zdroj: TASR

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici získal koncom roka akreditáciu na stanovenie prítomnosti nukleových kyselín produkujúcich botulotoxín.

Ako v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová, sú jedným z významných pracovísk slovenského verejného zdravotníctva, pri ktorom pôsobí sedem národných referenčných centier ako Informačné centrum pre bakteriologické (biologické) a toxínové zbrane či špecializované pracoviská pre vírusové hepatitídy, pre nozokomiálne, teda nemocničné nákazy alebo pre stanovenie peľových alergénov v ovzduší.

„Úrad má na základe akreditácií spôsobilosť vykonávať chemické, mikrobiologické, biologické a fyzikálno-chemické skúšky vôd a požívatín, predmetov bežného používania, kozmetických výrobkov, ovzdušia a biologického materiálu, odbery vzoriek ovzdušia, vôd a požívatín, rádiochemické skúšky vôd, sérologické, virologické, parazitologické a molekulárno-biologické skúšky vzoriek biologického materiálu. Okrem toho má spôsobilosť vyjadrovať názory a interpretácie k výsledkom skúšok a spôsobilosť na meranie fyzikálnych veličín hluku v životnom a pracovnom prostredí i osvetlenia,“ priblížila Tolnayová.

Spôsobilosť na vykonávanie týchto činností je preukázaná osvedčením o akreditácii v súlade s legislatívou, ktoré banskobystrický RÚVZ dostal už v roku 2004. „O vysokej erudovanosti našich odborníkov svedčia i početné rozšírenia akreditácií v súlade s vývojom výskumu a vedy doma i vo svete. Od roku 2004 sme získali ďalších osem. Týkajú sa mikrobiologických, sérologických, virologických a molekulárno-biologických skúšok, merania fyzikálnych faktorov hluku pracovného a životného prostredia, fyzikálnych faktorov osvetlenia v pracovnom prostredí, odberu vzoriek vôd či vzoriek potravín, ale aj metód stanovenia biologických alergénov v ovzduší,“ zdôraznil regionálny hygienik Cyril Klement.

Ako dodal, jednu z významných akreditácií získal ich RÚVZ koncom tohto roka. Týka sa Informačného centra pre biologické a toxínové zbrane a ide o stanovenie dôkazu prítomnosti nukleových kyselín Clostridium botulinum produkujúcich botulínový neurotoxín typu A, B, E a F. Rozšírená bola tiež akreditácia oddelenia chemických analýz o stanovenie arzénu v potravinách.

„Pre verejnosť je akreditácia zárukou dôveryhodného, nezávislého, nestranného a na požadovanej úrovni vykonávaného výkonu skúšania, odberov vzoriek a merania fyzikálnych veličín životného a pracovného prostredia potrebného na zabezpečenie plnenia úloh nielen nášho RÚVZ, ale aj iných RÚVZ na Slovensku,“ uviedla Tolnayová.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krása Vianoc v Bystrici zachytená vo videu z centra
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM