Monika Obrtalová Rôzne

Novinka pre nezamestnaných: Mesto vytvorí extra džoby!

Banská Bystrica chce bojovať s dlhodobou nezamestnanosťou novým projektom. Pre ľudí bez práce vytvorí nové fleky a rovno aj samostatný podnik. V tom následne zamestná obyvateľov mesta, ktorí si zarobia peniaze, ale aj naberú potrebné skúsenosti.

Riešiť dlhodobú nezamestnanosť v lokálnych podmienkach prostredníctvom medzitrhu práce, to je cieľ pilotného projektu Od dávok k platenej práci, ktorý realizuje mesto Banská Bystrica. Spolu s partnermi samospráva vytvorí tzv. medzitrh práce.

Dočasná podpora[/color][/si­ze]

Ide o dočasne podporované zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných poberateľov dávky v hmotnej núdzi, prijímateľov sociálnych služieb, spojené s aktivitami zameranými na zvyšovanie ich zamestnateľnosti. Cieľovou skupinou projektu je 40 dlhodobo nezamestnaných Banskobystričanov, ktorí sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a sú prijímateľmi sociálnych služieb.

[blockquote]Sú­časťou integrácie dlhodobo nezamestnaných na trhu práce je vytvorenie reálneho, dočasného, plateného pracovného miesta, realizácia zručnostného výcviku u zamestnávateľov medzitrhu práce potrebná na prehĺbenie pracovných skúseností a zručností. Dôležitým krokom projektu je aj osobnostný rozvoj realizovaný formou školenia, vzdelávania a individuálneho poradenstva.[/bloc­kquote] Jedným zo zamestnávateľov medzitrhu práce bude aj podnik medzitrhu práce, ktorý zamestná 15 osôb z uvedenej cieľovej skupiny. V rámci projektu bolo navrhnuté kreovať tento podnik ako neziskovú organizáciu mesta Banská Bystrica. Zriadenie podniku medzitrhu práce schválili poslanci Mestského zastupiteľstva na svojom májovom zasadnutí.

Reálna skúsenosť[/co­lor][/size]

Pre výkon činnosti neziskovej organizácie, podniku medzitrhu práce Šanca pre všetkých, poskytne mesto časť priestorov v pavilóne D zrušenej Základnej školy Magurská 16, Banská Bystrica a vyčlení finančné prostriedky na základnú úpravu a prevádzku týchto priestorov (vymaľovanie priestorov a drobná údržba).

Medzi ostatnými zamestnávateľmi medzitrhu práce budú aj príspevkové, dodávateľské a ďalšie organizácie mesta Banská Bystrica, ktoré zamestnajú 25 dlhodobo nezamestnaných poberateľov dávok v hmotnej núdzi. „Prínosom pilotného projektu je fakt, že dlhodobo nezamestnaní poberatelia dávok v hmotnej núdzi získajú reálnu pracovnú skúsenosť u zamestnávateľov, obnovia si pracovné zručnosti, získajú pracovné návyky. Zároveň sa zlepší ich schopnosť uplatniť sa na trhu práce a posilnia sa ich sociálne väzby,“ hodnotí primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Plán pre dlhodobo nezamestnaných sa skladá z troch stupňov: prípravný stupeň procesu začleňovania, zacvičovací stupeň a stupeň profesionalizácie. Táto fáza projektu sa začne od júla 2012, hneď po ukončení prípravnej fázy projektu. V letných mesiacoch sa budú účastníci projektu podieľať na čistení verejných priestranstiev, peších komunikácií, na údržbe verejnej zelene a malých vodných tokov, na odvoze a likvidácii priemyselného a komunálneho odpadu.

bystrica24.sk/Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM