Jakub Forgács Rôzne Správy

NOVINKA osláv SNP v Bystrici: Špeciálny dar od českých vojnových veteránov

Už o pár dní vypuknú oslavy 73. výročia Slovenského národného povstania (SNP). V Bystrici sa počas nich môžete tešiť na bohatý program!

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA osláv SNP v Bystrici: Špeciálny dar od českých vojnových veteránov
28
Galéria
Zdroj: TASR

Areál Pamätníka SNP v Banskej Bystrici sa pripravuje na dvojdňové oslavy 73. výročia Slovenského národného povstania (SNP). V predvečer osláv 28. augusta ich odštartuje koncert Štátnej opery a pri tejto príležitosti Múzeum SNP odovzdá ocenenia osobnostiam a organizáciám, ktoré aktívne podporujú ich aktivity alebo s ním dlhoročne spolupracujú.

Tradičný prelet aj koncerty

Ako na štvrtkovej tlačovej besede informoval hlavný organizátor osláv, Múzeum SNP v Banskej Bystrici, oficiálna časť osláv sa 29. augusta už tradične začne preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom za účasti priamych účastníkov protifašistického odboja, najvyšších štátnych predstaviteľov a diplomatických zastúpení v SR.

„Nasledovať bude slávnostné zhromaždenie, ktoré okrem príhovorov oficiálnych hostí ponúkne i krátke vystúpenia banskobystrickej kapely Rusín Čendeš Orchestra, Jiřího Vondráka a Heleny Vyvozilovej z Českej republiky, Antonia Murackého z Poľska a Alexeja Kudrjavceva z Ruskej federácie či krátky kultúrny vstup Jany Orlickej,“ informoval Dalibor Lesník z Múzea SNP.

Novinkou lavička

V rámci kultúrneho programu vystúpi folklórny súbor Detva, jazzová kapela vzdušných síl USA v Európe – The Ambassadors, bude aj koncert Jiřího Vondráka a hostí – Okudžava v míru, predstaví sa i ruský folklórny súbor Rosstaň či kapela Nocadeň.

„V rámci sprievodných aktivít nebude chýbať atraktívny zoskok výsadkárov, prezentácia Ozbrojených síl SR formou statických a dynamických ukážok, ale i dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie. Novinkou osláv bude slávnostné odhalenie pamätnej lavičky na počesť vojnových veteránov v areáli Múzea SNP. Lavičku venovali veteráni Českej republiky veteránom Slovenskej republiky. Bude zároveň posolstvom, že sloboda a mier nie sú zadarmo a je našou povinnosťou poďakovať vojakom za prácu, ktorú vykonávajú,“ priblížil Lesník.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z minuloročných osláv výročia SNP!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH Oslavy 72. výročia SNP v Bystrici
28
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM