Nové skutočnosti o epidémii v Bystrici: Salmonelózu potvrdili už v 24 prípadoch!

Počet prípadov nakazenia salmonelózou v Banskej Bystrici vzrástol! Podľa slov epidemiológov bolo spoločným faktorom prenosu jedlo z donáškovej služby, konkrétne štyri chody...

Jakub Forgács
Ilustračný obrázok k článku Nové skutočnosti o epidémii v Bystrici: Salmonelózu potvrdili už v 24 prípadoch!
Zdroj: TASR

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici aj tento týždeň pokračoval v šetrení epidémie salmonelózy. „Tá vznikla z donáškového jedla na pracovisko od jednej z banskobystrických výrobní jedál. Konzumenti donáškovej stravy si objednali z ponuky Pizzu so šalátom ako prílohu a Fitness menu. Pôvodne 17 avizovaných prípadov vzrástlo na 27 (ochoreli z jedla, konzumovaného v čase vzniku epidémia začiatkom uplynulého týždňa),“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica.

„Z tohto počtu je laboratórne potvrdená prítomnosť Salmonella Enteritidis v 24 prípadoch. Zvyšné tri prípady odborníci RÚVZ vykazujú v epidemiologickej súvislosti. Sedem pacientok je hospitalizovaných s ťažkým klinickým priebehom. Spoločný faktor prenosu je jedlo z donáškovej služby, a to štyri chody: Fitness menu (kuracie mäso grilované, ryža, šalát), plnená placka (kuracie mäso, šalát), kurací steak a šalát a pizza a šalát,“ pokračovala hovorkyňa.

„Po uzatvorení prevádzky a vykonanej dekontaminácii prostredia boli vykonané následné stery s negatívnym výsledkom, preto výrobňu v piatok uplynulý týždeň opäť uviedli prevádzky,“ spomenula Tolnayová so slovami, že RÚVZ Banská Bystrica pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonella. Všetky izoláty boli zaslané na ďalšiu špecifikáciu do Národného referenčného centra (NRC) pre salmonely na Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„V stredu popoludní a vo štvrtok uplynulý týždeň bola prevádzka zatvorená, lebo RÚVZ dostal výsledky kontroly sterov z prostredia, ktoré potvrdili nedostatočnú účinnosť dekontaminácie prostredia. Bola nariadená sanitácia výrobne a kontrola jej účinnosti,“ povedala hovorkyňa. Ako spomenula, prevádzkovateľ v stredu popoludní a vo štvrtok vykonal dekontamináciu prostredia, pracovných plôch a predmetov a objednal si stery z prostredia.

„V piatok ráno požiadal o otvorenie prevádzky, nakoľko doložil negatívne výsledky z kontroly prostredia stermi od akreditovaného laboratória. Pracovníci RÚVZ vykonali kontrolu ďalších nariadených opatrení t.j. používanie surovín z nových dodávok, úprava niektorých menu z hľadiska dodržania systému analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov pri príprave potravín (HACCP), či výmenu pracovného náradia a nádob,“ dodala Tolnayová so slovami, že na základe týchto zistení a predložených výsledkov kontroly sterov z prostredia, bola činnosť v zariadení obnovená. Zariadenie je stále podrobené zvýšenému hygienickému dozoru.

Čítajte tiež:

Epidemický výskyt salmonelózy: Potvrdená už u ôsmich pacientov, hygienici v bystrickej výrobni jedál!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame