Jakub Forgács Správy

Nové opatrenie na bystrických sídliskách. Uvoľniť má až stovky parkovacích miest

Bystrických vodičov čakajú zmeny. Dotknú sa nákladných vozidiel s dĺžkou nad päť metrov.

Ilustračný obrázok k článku Nové opatrenie na bystrických sídliskách. Uvoľniť má až stovky parkovacích miest
7
Galéria

„Po verejných diskusiách s Banskobystri­čanmi, vypracovaní koncepcie parkovania v obytných zónach či zavedení parkovacieho fondu, začína samospráva realizovať jedno z ďalších opatrení na znižovanie deficitu parkovacích miest. V priebehu júna nadobudne na sídliskách platnosť zákaz státia nákladných vozidiel s dĺžkou nad päť metrov,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Všetky nákladné autá by mali parkovať v sídle firmy alebo na vlastných parkovacích plochách. Realita je však iná. Od júna vodiči pri vstupe do Sásovej, Radvane, Podlavíc, na Fončordu a Uhlisko, natrafia na dopravnú značku, ktorej použitie schválil Okresný dopravný inšpektorát. Zákaz parkovania nákladných vozidiel bude časovo obmedzený a pôjde o zákaz státia, nie zastavenia. Nákladné vozidlá nad päť metrov budú môcť na sídliskách parkovať len počas pracovných dní v čase od 7:00 do 18:00.

„Inšpirovali sme sa aj inými mestami, kde je podobný zákaz už dlhšie v platnosti. Dopravné značenie nebudeme umiestňovať na každú ulicu, ale len pri vstupoch na sídliská. Zmena oproti iným samosprávam je v tom, že vodiči nákladných vozidiel budú mať v jednotlivých mestských častiach možnosť zaparkovať na záchytných parkoviskách. Je to zmena oproti iným mestám, kde síce opatrenie zaviedli, no neponúkli majiteľom dodávok náhradné riešenie,“ hovorí Jakub Gajdošík, prvý zástupca primátora.

Samospráva odporúča dotknutým vozidlám využiť v Sásovej parkovisko na Pieninskej ulici, ktoré už od 1. júna nebude slúžiť ako autocvičisko. Na Fončorde ide napr. o lokalitu Cesta na štadión či Námestie Ľudovíta Štúra. Po rokovaniach vedenia mesta s vlastníkom starého Tesca v Radvani, budú môcť vodiči nákladných áut využiť na parkovanie plochu pred chátrajúcou budovou. V Kremničke odporúčame využiť parkovisko pri bývalom ZVT, v Podlaviciach koniec Námestia L. Svobodu a na Uhlisku parkovisko na Mičinskej ceste (dočasná autobusová stanica).

Foto: ilustrančné

Autá
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM