Jakub Forgács Samospráva

Nosko spoznal dôležitú sumu: Po rozhodnutí poslancov sa dočkal zvýšenia platu!

Na pretras sa počas zasadnutia Mestského zastupiteľstva dostal aj primátorov plat. Ján Nosko si nakoniec slušne prilepší, zvýšili mu ho totiž až na maximum. Koľko bude primátor zarábať po novom?

Ilustračný obrázok k článku Nosko spoznal dôležitú sumu: Po rozhodnutí poslancov sa dočkal zvýšenia platu!
Zdroj: TASR

Mestskí poslanci na svojom utorkovom rokovaní odsúhlasili zvýšenie platu primátorovi Banskej Bystrice Jánovi Noskovi. Za tento návrh nehlasovali prítomní poslanci z klubu Banskobystrická alternatíva.

Podľa zákona automatická valorizácia, ktorá vychádza z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci rok, síce nepodlieha schváleniu mestského zastupiteľstva (MsZ), no poslanci môžu rozhodnúť o navýšení platu do zákonom prípustnej výšky 70 percent.

Ako uvádza dôvodová správa, primátorovi mesta podľa zákona patrí plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, vyčíslenej Štatistickým úradom SR za predchádzajúci kalendárny rok, a násobku 3,19, ktorý platí v prípade mesta do počtu 100 000 obyvateľov. Výsledný plat môže MsZ svojím rozhodnutím zvýšiť až na maximum. To sa v utorok aj udialo na základe pozmeňujúceho návrhu.

Podľa dôvodovej správy po valorizácii, keď priemerná mesačná mzda zamestnanca v národnom hospodárstve SR za rok 2015 dosiahla 883 eur a pri doterajšom 60-percentnom navýšení, mal byť plat primátora zaokrúhlene okolo 4 500 eur. Po schválení pozmeňujúceho návrhu o navýšení o 70 percent bude necelých 4 800 eur.

Čítajte tiež:

Používanie zábavnej pyrotechniky na území mesta. Kedy a kde už petardy či svetlice púšťať nemôžeme?

Mesto zverejnilo záverečný účet: V roku 2015 hospodárila Bystrica s prebytkom

Státisíce eur pre bystrické školy. Poslúžia na vytvorenie škôlky aj znižovanie energetickej náročnosti

Bystrickí poslanci rozhodli: Kto sa stane novým riaditeľom príspevkovej organizácie ZAaRES?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM