Marcel Páleš Samospráva

Nočný hluk, prehrabávanie smetiakov aj parkoviská: Toto trápi ľudí zo Sásovej-Rudlovej

V meste Banská Bystrica a v jej okolitých častiach funguje nejedna občianska rada. Vybrali sme si tú v Rudlovej-Sásovej a pozreli sa na aktuálne problémy sídlisk.

Ilustračný obrázok k článku Nočný hluk, prehrabávanie smetiakov aj parkoviská: Toto trápi ľudí zo Sásovej-Rudlovej
Zdroj: Dnes24.sk

Občianskej rade Rudlová-Sásová II. je predsedníčkou Elena Púchyová, prečítajte si s ňou rozhovor.

  • Pani Púchyová, určite sa aj v Sásovej vyskytujú rôzne javy, ktoré je potrebné riešiť a občianska rada je pritom nemálo nápomocná. Ako by ste zhodnotili činnosť vašej občianskej rady v Sásovej?

Obracajú sa na nás s dôverou obyvatelia sídliska a tak sa občianska rada stala jedným článkom pre spájanie obyvateľov, občianskych združení s poslancami a odbornými útvarmi Mesta Banská Bystrica. Zoskupenie členov občianskej rady je rôznorodé a sú nimi zastúpené všetky časti sídliska.

  • Takže sa pri riešení problémov niekde stretávate…?

Neradi schôdzujeme, preto riešime operatívne problémy, čo niekedy považujem za rezervu. Je to spôsobené, že nemáme svoj stabilný priestor, využívame priestory komunitného centra, knižnice, základných škôl, saleziánskeho strediska. Ale prácu našich členov je vidieť v každej činnosti na sídlisku a patrí im veľké poďakovanie.

  • A teda aké aktivity sú momentálne za vami a aké pripravujete?

Vymenujem len tie za rok 2013: Novoročné stretnutie primátora s občianskymi radami, združeniami a stanovenie si cieľov pre rok 2013, zriadenie policajnej stanice v Sásovej (žiaľ už len bývalej stanice), kultúrne akcie Máj zelený, Deň detí, Sásovská uhorka, úprava priestranstiev, návrh na údržbu chodníkov a opravy informačných tabúľ. Podarilo sa nám spoločne s mestom zabezpečiť aj v Sásovej činnosť denného centra Púpava, kde sa stretávajú a vykonávajú svoju činnosť seniori a ZŤP obyvatelia. Z veľkých akcií pripravujeme: v decembri Mikuláš v Sásovej s občianskymi združeniami Spoločenstvo Rudlová a Sásová, Nezávislou občianskou iniciatívou Náš domov Sásová, Domka, Laura, saleziánmi a samozrejme poslancami. Našim cieľom je, aby aj Sásová mala divadlo a nejaký kultúrny stánok, čisté a bezpečné sídlisko.

  • Je toho dosť. Čo vás pri tom všetkom teší najviac?

Veľmi dobrý kolektív, veľa skvelých akcií, projektov a podujatí, ktoré sme pripravili. Zriadenie DC Púpava.

  • A naopak, čo vám stále chýba?

Dobrí sponzori pre naše akcie – hudobníci, remeselníci a tiež darcovia drobností pre súťaže a samozrejme aj peňazí.

  • Čiže ak by sa vyskytlo viac financií, čo by si ich vyžiadalo?

Dobudovanie športovo-oddychového areálu na Rudohorskej ulici – bezpečnostný povrch pod preliezky, lavičky, stojany na bicykle, stacionárne fitnes centrum pre seniorov a ZŤP, resp. pre rôznu vekovú skupinu pracujúcich a detí a cyklotrasu (kolieskovú trať) do mesta (rodičia s deťmi by radi išli bezpečne pozrieť na námestie…). Na činnosť denného centra seniorov a ZŤP „Púpava“, nakoľko sídlisko ostarelo.

  • No a čím sa zaoberáte momentálne? Aké sú aktuálne problémy v Rudlovej-Sásovej?

Neporiadok na sídlisku – nedodržiavanie všeobecných záväzných nariadení pre komunálny odpad – kontajnery a ich nelegálne prehrabávanie občanmi, nadrozmerný odpad. Celý mesiac je bodrel, nakoľko nikto nedodržiava stanovené vyloženie deň vopred. Ďalej chodníky a ich hrozba pre bezpečné používanie. A spomínané nedodržiavanie nariadení (VZN) – nočný hluk, pohyb a fajčenie na verejných priestranstvách, ihriskách, a v neposlednom rade vybudovanie nových parkovacích miest.

  • …existuje riešenie?

Tento problém by sme vyriešili za pomoci investora a bez vysokých nákladov a aj samotnými obyvateľmi sídliska. Tak ak sa niekto nájde, nech nám napíše na email: nasdomov.sasova@gmail.com.

Ďakujeme za rozhovor a držíme palce vo vašich snahách!

Foto: sasovadedina.web­node.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM