Monika Obrtalová Rôzne

Noc výskumníkov aj u nás

Slovensko sa aj tento rok zapojí do celoeurópskej iniciatívy zameranej na popularizáciu vedy a vedeckých pracovníkov pod názvom Noc výskumníkov 2011. Uskutoční sa už tento týždeň, v piatok 23. septembra pod mottom Vedci sú medzi nami - Researchers ar

Akcie v rámci projektu Noc výskumníkov 2011 sa budú konať v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Spišskej Novej Vsi a v Tatranskej Lomnici. V Bratislave bude hlavným dejiskom opäť obchodné centrum Avion, ďalšie paralelné podujatia sa uskutočnia v Prírodovednom múzeu Slovenského národného múzea (SNM), Múzeu dopravy a Centre vedecko-technických informácií. V Košiciach bude hlavným miestom prezentácií obchodné centrum Optima a v Banskej Bystrici nákupné centrum Európa. Viaceré aktivity sú naozaj nočné, napríklad, v bratislavskom Avion centre potrvajú do 24.00 h.

Záujemcovia o vedu sa napríklad budú môcť dozvedieť, či je kovové sklo priehľadné, akí inteligentní sú inteligentní roboti a iné zaujímavosti. Pestrá škála experimentov v tomto roku ponúkne možnosť vnímať prácu vo vedeckom laboratóriu, objaviť čarovný svet minerálov, spoznať vlastnú DNA či tajomstvá umelej inteligencie, vidieť koordinovaný pohyb robotov, previezť sa na prvej slovenskej študentskej formule a porovnať historický automobil s novodobými elektromobilmi. Pre mnohých bude príťažlivé aj pozorovanie nočnej oblohy, laserová šou a viaceré interaktívne pokusy odhaľujúce tajomstvá vedy.

Súčasťou programu Noci výskumníkov bude otvorenie výstavy fotografií pod názvom „Objavovanie nepoznaného: Veda-výskum fotoaparátom“, ktoré sa uskutoční v piatok 23. septembra o 11.00 h tradične vo vstupnej hale pred jedálňou v areáli Slovenskej akadémie vied (SAV) na bratislavskej Patrónke. Autormi fotografií sú vedeckí pracovníci SAV. V ten istý deň otvoria v Prírodovednom múzeu SNM interaktívnu výstavu pre deti s názvom Chémia pre život, pre budúcnosť. Podujatia v rámci Noci výskumníkov zároveň ponúkajú záujemcom možnosť osobne sa stretnúť so špičkovými vedcami a výskumníkmi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM