Hokej

Nitra vs. Bystrica tentoraz už v semifinále. Koho favorizujú štatistiky?

Pre mnohých fanúšikov oboch tímov je semifinálová konfrontácia predčasným finále. Pozrite, čo hovoria čísla!

Ilustračný obrázok k článku Nitra vs. Bystrica tentoraz už v semifinále. Koho favorizujú štatistiky?
Zdroj: TASR

Piatykrát v rade sa vo vyraďovacích bojoch v najvyššej slovenskej súťaži stretnú hokejisti HK Nitra a HC '05 iClinic Banská Bystrica. Hoci ide o súboj víťaza základnej časti so štvrtým tímom, nedá sa povedať, že by bola Nitra jasný favorit. „Barani“ totiž vyhrali uplynulých päť vzájomných zápasov a triumfovali aj vo vlaňajšej finálovej sérii.

Pre mnohých fanúšikov oboch tímov je semifinálová konfrontácia predčasným finále. Dramatická základná časť usadila na čelo Nitru, „barani“ po poslednom kole klesli na štvrtú priečku a keďže ani zvyšné dva tímy elitnej štvorky v prvom kole play off nezaváhali, stretnú sa finalisti uplynulých dvoch sezón už v semifinále.

Medzi tímami je rivalita už od prvej vzájomnej série v play off v roku 2010. Vtedy Nitra v pozícii siedmeho tímu po základnej časti vyradila druhú Banskú Bystricu 4:2 na zápasy. K ich konfrontácii dochádza pravidelne od roku 2014 a lepšiu bilanciu z piatich doterajších sérií má Nitra – 3:2. Za uplynulých dvanásť mesiacov je na tom však výrazne lepšie Banská Bystrica. „Barani“ zdolali Nitru vo finálovej sérii minulej sezóny 4:1 na zápasy a zo šiestich vzájomných duelov základnej časti 2017/2018 prehrali iba prvý. Zaujímavá je aj ich víťazná päťzápasová séria na nitrianskom ľade.

Oba tímy sa do semifinále prebojovali pomerne hladko. Nitra proti Novým Zámkom zabudla na vyrovnanú bilanciu zo základnej časti (3:3) a proti ôsmemu tímu dlhodobej časti potvrdila rolu favorita. Po výsledkoch 8:1, 4:1, 5:4 pp a 3:1 sa stala prvým semifinalistom. Tréner Antonín Stavjaňa sa rovnako ako v základnej časti mohol spoľahnúť na produktívnu dvojicu Michal Krištof – Matej Paulovič, ktorá mala podiel na 14-tich góloch (bilancia 7+7).

Banskobystričania mali v ceste do semifinále HC Košice, proti ktorému mali podobne priaznivú bilanciu zo základnej časti ako proti Nitre. V zaujímavej sérii využili slabšiu formu, ktorá „oceliarov“ sprevádzala už v závere základnej časti, dvakrát si udržali čisté konto a po víťaznom góle Asselina v predĺžení piateho zápasu ukončili sériu. Tú vyhrali po výsledkoch 3:2 sn, 2:1, 2:3 pp, 3:0 a 1:0 pp a piatykrát po sebe sa predstavia v semifinále. Štvorica Hrnka, Skalický, Faille, Pretnar získala vo štvrťfinále po tri kanadské body, no veľkou oporou bol najmä brankár Jan Lukáš, ktorý si udržal 96,47-percentnú úspešnosť zásahov.

Nitra – Banská Bystrica v play off:

  • štvrťfinále 2009/2010: Nitra – Banská Bystrica 4:2 na zápasy
  • semifinále 2013/2014: Nitra – Banská Bystrica 4:1
  • semifinále 2014/2015: Nitra – Banská Bystrica 3:4
  • finále 2015/2016: Nitra – Banská Bystrica 4:2
  • finále 2016/2017: Nitra – Banská Bystrica 1:4
  • vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Nitry: 3:2 pp, 1:7, 0:3, 1:2, 3:6, 1:4
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM