Monika Obrtalová Rôzne

Nežná zelená v lesoch: Vzbúrenci prehovorili k Ficovi

Výzvu na vyjadrenie zásadného verejného stanoviska k udalostiam z 24. júna 2009, kedy niekoľko vtedajších zamestnancov štátneho podniku Lesy SR vystúpilo proti drancovaniu majetku podniku a znevažovaniu hodnôt lesníckej práce, predniesli dnes ich akt

Výzvu adresovali prezidentovi I. Gašparovičovi, predsedovi NR SR P. Paškovi a premiérovi R. Ficovi. „Dnes uplynuli tri roky od udalostí v štátnom podniku Lesy SR, ktoré dostali názov „nežná zelená“. Napriek uplynulým rokom nie sú ale dodnes známe výsledky vyšetrovania, ani morálne stanoviská zodpovedných dedičov týchto udalostí,“ píše sa vo výzve.

Niekoľkí zamestnanci Lesov SR vtedy upozornili na dlhodobo nehospodárne narábanie so štátnym majetkom, predražené tendre. Bolo to v čase, keď si štát chcel zobrať pôžičku asi 67 miliónov eur na „konsolidáciu“ podniku Lesy SR, ktorá sa ale neodvíjala od skutočných potrieb podniku. Aj na základe upozornenia vtedajších zamestnancov Lesov SR nakoniec premiér R. Fico túto pôžičku zastavil.

„Alebo sme vtedy ľudsky i pracovne zlyhali a treba to nahlas povedať, alebo zlyhali tí druhí a treba to povedať rovnako nahlas a menovite,“ uviedol dnes jeden z aktérov výzvy a súčasný poslanec OĽaNO Ján Mičovský. „Nepotrebujeme to počuť my, pretože my svoju pravdu poznáme. Potrebuje to počuť verejnosť. Každé iné riešenie sa rovná súhlasu so vznikom ďalších škôd na duchovnom i materiálnom majetku štátu,“ pripomenul.

Ako dodal, denne sa okolo nás deje mnoho malých i väčších vecí, ktoré vyžadujú pracovnú i občiansku odvahu. Namiesto nej ostáva často len mlčanie. Dôvodom je strach a pocit, že naša spoločnosť nemá dostatočnú silu ctiť si pravdu a chrániť tých, ktorí o ňu usilujú.

bystrica24.sk/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM