Jakub Forgács Samospráva

Nezávislý kandidát na primátora Ján Nosko: Do volieb vyráža s podporou SMERu

Strana SMER-SD sa rozhodla, že v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici nepostaví svojho uchádzača o post primátora mesta. Podporu strany si získal nezávislý kandidát Ján Nosko.

Ilustračný obrázok k článku Nezávislý kandidát na primátora Ján Nosko: Do volieb vyráža s podporou SMERu
Zdroj: TASR

Strana Smer-SD v Banskej Bystrici bude v novembrových komunálnych voľbách podporovať riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, nezávislého kandidáta na post primátora Jána Noska. Ako na štvrtkovej tlačovej besede informovali podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini a predsedníčka Krajskej organizácie Smer-SD v Banskej Bystrici Jana Laššáková, nechcú trieštiť sily a v osobe Noska vidia človeka, ktorý je zodpovedný manažér, dokáže ľuďom načúvať a vie potiahnuť Banskú Bystricu dopredu.

Symbolické gesto k ostatným stranám

Podľa Pellegriniho má metropola stredného Slovenska obrovský, no nevyužitý potenciál. „Po dlhých rozhovoroch a zvažovaní a aj vzhľadom na to, kto dnes vedie toto mesto, sme sa rozhodli, že uprednostníme záujmy obyvateľov pred straníckymi a strana Smer-SD nepostaví vlastného kandidáta. Robíme to aj vzhľadom na udalosti, ktoré sa udiali v kraji, aby v rámci šarvátok politických strán, nedajbože, v meste nezvíťazil niekto, ako v samosprávnom kraji,“ vysvetlil Pellegrini.

V ohlásení podpory kandidatúry nezávislého Noska práve v predvečer 70. výročia osláv SNP Pellegrini vidí aj symbolické gesto smerom k ostatným stranám, aby netrvali na politických nomináciách, ale aby hľadali medzi osobnosťami, ktoré mestám a obciam prinesú účinné riešenia. Vyzýva preto ostatné politické strany, aby k voľbám pristupovali zodpovedne a spojili sa nie na základe straníckej príslušnosti, ale v snahe pomôcť riešiť problémy Banskej Bystrice. Pellegrini vyjadril presvedčenie, že Nosko, ktorý prijal ich podporu, bude budúci primátor mesta pod Urpínom. „Pán Nosko má našu morálnu, organizačnú i finančnú podporu,“ dodal.

Laššáková kandidovať nebude

Ako Jana Laššáková poznamenala, hoci mali svoju kandidátku na post primátora, prednostku Okresného úradu v Banskej Bystrici Ľubicu Laššákovú, napriek tomu sa po oznámení kandidatúry Jána Noska rozhodli podporovať práve jeho. „Vnímam to pragmaticky. Politika je racionálna záležitosť,“ reagovala prednostka Laššáková na otázku, ako vníma rozhodnutie Krajskej organizácie Smer-SD v Banskej Bystrici. Podľa Jany Laššákovej sa na kandidátke na poslancov mestského zastupiteľstva objaví takmer 80 percent terajších poslancov, s ktorých prácou sú spokojní.

Jána Noska Banskobystričania poznajú najmä ako riaditeľa nemocnice, ktorý väčšinu svojho profesionálneho života zasvätil starostlivosti o detských pacientov. „S tímom šikovných a múdrych ľudí sme vybudovali v našom meste detskú nemocnicu, ktorá patrí medzi najlepšie zdravotnícke zariadenia na Slovensku,“ uviedol Nosko, ktorý už niekoľko rokov profesionálne riadi 350-členný kolektív.

S podporou známych osobností

Noska oficiálne podporujú uznávané kapacity v oblasti zdravotníctva, ako pediater Svetozár Dluholucký a psychiater Ludvík Nábělek, takisto historik a riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, rektor Akadémie umení Matúš Oľha a ďalší. Po prípadnom úspechu v komunálnych voľbách sa Nosko mieni vzdať postu riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Ako tiež zdôraznil, chce sa uchádzať o podporu všetkých štandardných politických strán.

„Naše mesto nepotrebuje hádky, ale spoluprácu. Potrebuje spoluprácu ľudí aj politických strán. Ďakujem za podporu strany Smer-SD, ale chcem sa zároveň uchádzať o podporu všetkých politických subjektov, ktoré sa stotožnia s mojím volebným programom. V našom meste potrebujeme investorov, eurofondy, budovať cestovný ruch a vytvárať nové pracovné príležitosti,“ dodal Nosko. V súčasnosti rokuje aj s ďalšími politickými stranami.

Ján Nosko ide do volieb s podporou SMERu
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM