Michal Majer Rôzne

Nezamestnanosť v okrese opäť stúpla

Po dvojmesačnom pozitívnom vývoji, kedy nezamestnanosť v banskobystrickom okrese začala pomaly klesať, došlo v júni k obratu. Napriek oživeniu ekonomiky a začiatku sezónnych prác stúpol počet ľudí bez práce o 0,22 percenta. V súčasnosti je teda v okr

Júnová miera nezamestnanosti v Banskej Bystrici a okolitých obciach dosiahla úroveň 8,71 %. Pred mesiacom to bolo len 8,49 %. Náš región je tak v celkovom poradí okresov na 21 mieste. Najlepšie v rebríčku obstál okres Bratislava I, kde bolo bez práce len 3,06 % ekonomicky aktívneho obyvateľstva. Na opačnom konci skončila Rimavská Sobota, kde je bez práce každý tretí človek. V rebríčku jej tak patrí posledné, 79 miesto. Z okolitých okresov je na tom najlepšie Zvolen, kde je bez práce 9,49 % ľudí, v Brezne je toto číslo podstatne vyššie – 16,83 %. Celkovo je v Banskobystrickom samosprávnom kraji bez práce 18,61 % ľudí, čo je o 0,05 percen­tuálneho bodu viac ako v máji. V tejto štatistike tak nášmu kraju patrí stále nelichotivé posledné miesto.

Zvýšenie miery evidovanej nezamestnanosti postihlo v júni takmer celé Slovensko. Jej hodnota medzimesačne stúpla o 0,10 percen­tuálneho bodu a dosiahla 12,34 %. Bez práce tak bolo v minulom mesiaci 376 769 osôb. Je to spôsobené hlavne tým, že na úradoch práce pribudlo množstvo absolventov vysokých škôl. Tento nárast nedokáže pokryť ani väčšie množstvo sezónnych prác. Ide o každoročný trend, rovnako ako pribúdanie absolventov stredných škôl v septembri. Pokles nezamestnanosti stále zaznamenali niektoré menšie okresy. V Krupine napríklad klesol počet ľudí bez práce o pol percenta. Naopak, jej výrazný nárast zaznamenali krajské mestá.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM