Jakub Forgács Rôzne

Nezabudnite prezuť vášho štvorkolesového tátoša: Je najvyšší čas, koľko zacvakáte v bystrických servisoch?

Vonku je stále chladnejšie a prichádza správna chvíľa na každoročný jesenný rituál, prezúvanie pneumatík. Koľko tento rok v Banskej Bystrici za prezúvačku zacvakáte, sme zisťovali v niektorých banskobystrických servisoch.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite prezuť vášho štvorkolesového tátoša: Je najvyšší čas, koľko zacvakáte v bystrických servisoch?
Zdroj: TASR

Vaše auto ešte nie je vystrojené do zimných podmienok? Poponáhľajte sa, rána sú každým dňom chladnejšie. A ak chcete vedieť, či sa cestou treba zastaviť aj v bankomate, pozrite, ako sa tento rok hýbu ceny. Na naše otázky odpovedali v banskobystrických servisoch Pneubox Banská Bystrica, Autoservisu Mesiarik a Gala Servis.

Zaujímavé info pre vodičov

„Ak berieme ako prezutie aj výmenu kolesa za koleso s vyvážením a kontrolou dohustenia, tak najlacnejšie 13“ oceľové cca od 12 eur do možno aj 85 eur ak ide o nejaké 19" elektróny, kde sa pneu prezúvajú na tie disky, ktoré sú na aute, vyžadujú viac závažia, prípadne sú to run-flaty, alebo nejaké bezdierové disky,„ vysvetlila Ľubomíra Sámelová zo servisu Pneubox Banská Bystrica so slovami, že cena záleží od toho, aká je veľkosť kolies, či sú oceľové disky, alebo "elektróny“, či ide iba o základné prezutie, alebo aj umývanie kolies a hustenie plynom.

V Autoservise Mesiarik prezujete gumy už od 20 do 30 eur bez dane. „Cena závisí hlavne od rozmeru kolies a či sú elektróny alebo plechové disky. Elektróny sú samozrejme drahšie, lebo sú tam špeciálne nalepovacie závažia a tie majú inú cenu ako klasické naklepávacie závažia,“ odôvodnil rozdiely v cene majiteľ autoservisu Marián Mesiarik.

„Cena prezutia sa odvíja od rozmeru a typu pneumatík aj v Gala Servise. Cena prezutia aj s daňou sa pohybuje od 20 do 60 eur,“ uviedol Ján Hájek, konateľ spoločnosti Gala Servis.

Keď postrašia v správach

Podľa slov Sámelovej chodia gumy prezúvať ľudia hlavne vtedy, keď posneží, postrašia médiá a predpovede počasia a keď primrzne. „Plná sezóna je od prvých správ o snežení – problémy na Čertovici, v Telgárte. Odvtedy máme stále servis obsadený na viac ako týždeň dopredu, cca 40 prezutí denne, viac nepustí kapacita servisu,“ vysvetlila Sámelová.

„Ľudia chodia prezúvať gumy podľa toho, ako povedia v správach. Keď povedia, že treba prezúvať, tak sa ľudia nahrnú, pokiaľ nesneží. Keď padne prvý sneh, vtedy je nával úplne všade,“ povedal Mesiarik so slovami, že zatiaľ chodia ľudia pomaly, od začiatku novembra a najväčší nápor očakávajú, keď napadne prvý sneh. Vtedy budú chcieť prezúvať všetci tí, čo si to nechávali na poslednú chvíľu.

Posledné tri týždne boli v Gala Servise nárazové a momentálne sa situácia s prezúvaním trochu upokojuje. „Viac – menej chodia ľudia prezúvať od polovice októbra a keď vodičov postrašia predpovede,“ spomenul Hájek so slovami, že keď napadne prvý sneh, vtedy to začne.

Radšej objednať

Ak chcete prezúvať gumy, nie vždy pochodíte, ak prídete priamo do servisu. Sámelová odkazuje, že sa treba objednať. „Nenechávajte si prezutie na čas, "keď vás šéf pošle na služobku do Tatier a vy sa bojíte, čo keď… " alebo "keď si žena zmyslí, že potrebuje ísť do… a hlásia sneh…,“ poradila vodičom.

„Momentálne sme na tom tak, že máme veľa mechanických robôt, ale čo sa týka pneuservisu, je dobré, keď človek zavolá vopred, hoci zatiaľ prezúvame bez čakania,“ povedal Mesiarik, podľa ktorého by vodiči už mali pomaličky chodiť prezúvať, pretože keď napadne sneh, tak už budú určite niekde čakať.

Kým vodiči chodia prezúvať gumy nárazovo, treba sa v Gala Servise na prezutie telefonicky objednať. „Momentálne je taký stav, že keď by mi niekto teraz zavolal, že chce prezuť, tak mu poviem, nech príde. Nemusí sa objednávať,“ povedal Hájek, ktorý poradil vodičom, že ak človek jazdí dennodenne na nejakom služobnom vozidle na severné či východné Slovensko a presúva sa cez horské priechody, mal by gumy prezuť skôr. „Ak je to človek, čo má auto doma a vyberie ho dva – trikrát za týždeň, ten sa ponáhľať nemusí, keď je počasie, aké je, teplo a slnečno. Takým ľuďom by som prezutie ne zimu ešte neodporúčal,“ dodal na záver.

Čítajte tiež:

Zrážka piatich áut v Bystrici ochromila dopravu: Pozrite si ZÁBERY priamo z miesta!

Na hlavnej ceste pri Bystrici zrazu nastala dráma: Citroën počas jazdy zachvátili plamene!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM