Jakub Forgács Kultúra

Nevšedné podujatie v Bystrici: Vzdá poctu zakladateľom jedného z najznámejších žánrov brazílskej hudby

Milovníci kvalitnej hudby si v Banskej Bystrici prídu na svoje! Započúvajú sa do piesní bossa novy, ktoré sú súčasťou takmer každého štandardného džezového repertoáru.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné podujatie v Bystrici: Vzdá poctu zakladateľom jedného z najznámejších žánrov brazílskej hudby
Foto: Jaroslav Dodok

Občianske združenie za! amfiteáter organizuje vo štvrtok 29. mája o 18:30 v Záhrade – Centre nezávislej kultúry v Banskej Bystrici poduajtie s názvom Večer Bossa Novy. Bude sa na ňom premietať dokumentárny film Vinícius, po ktorom bude nasledovať koncert Petra Adamova, slovenského hudobníka, ktorý o sebe hovorí: “Samorast, živel, všade-doma, spevák jazzu, swingu, bossanovy, samby, popu, folkloru a i svojich kompozicii, nekompromisne žijúci si vlastny sen.”

Hlavnou myšlienkou podujatia je pocta zakladateľom bossa novy, zakladateľom jedného z najznámejších žánrov brazílskej hudby, ktorého piesne sú dnes súčasťou takmer každého štandardného džezového repertoáru. Podujatie je organizované v spolupráci s Portuglaským inštitútom, a teda je aj pozvánkou na bližiaci sa 2. ročník festivalu brazílskeho filmu Brazil Vizual, ktorý sa po prvý krát uskutoční aj v Banskej Bystrici, a to v polke júna.

Dokumentárny film Vinícius (Miguel Faria Jr., 2005, Brazília, 121min) zobrazuje Vinícia de Moraes (1913–1980), brazílskeho básnika, textára novinára, dramaturga, ale aj skladateľa, interpreta. Vinícius bola kľúčová postava v oblasti hudby a tvorby, ktorá mala vplyv na brazílsku súčasnú hudbu. Film približuje jeho život, tvorbu, rodinu, priateľov, lásky. Kto by nepoznal známu skladbu „Dievča z Ipanemy (Garota de Ipanema)“, ktorá preslávila hudobný štýl bossa nova a ktorej text zložil práve Vinícius.

Foto: ilustračné

Bosa nova v Banskej Bystrici - nevšedné podujatie
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM