Jakub Forgács Kultúra

Nevšedné a rekordné: V Bystrici môžeme obdivovať najväčšiu zbierku smútočných oznámení!

V Banskej Bystrici domáci aj návštevníci môžu vidieť zatiaľ nikde a nikdy neprezentovanú zbierku zreštaurovaných smútočných oznámení. Tá je dokonca najväčšia na celom Slovensku.

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici dnes slávnostne sprístupní doposiaľ neprezentovanú kolekciu zreštaurovaných mortuárií, a to o 16:00 v Thurzovom dome na Námestí SNP. „Zbierka s názvom Obnovený pôvab mortuárií s podtitulom Oslava života na jeho konci bude návštevníkom Thurzovho domu predstavená jedinečná kolekcia mortuárií – smútočných oznámení o úmrtí osôb patriacich do šľachtického stavu,“ informovala PR manažérka múzea Gabriela Kováčová.

Najväčšia zbierka smútočných oznámení na Slovensku

Ako pokračovala, návštevníci tak môžu obdivovať najväčšiu zbierku smútočných oznámení – mortuárií na Slovensku. Podľa slov jedného z kurátorov výstavy Filipa Glocka sa ich v zbierkach slovenských archívov a múzeí zachovalo niekoľko stoviek. Pamäťové inštitúcie ich získali najmä pri preberaní pozostalostí po majiteľoch kaštieľov a kúrií. V rozsiahlom, 125 rokov budovanom zbierkovom fonde Stredoslovenského múzea patrí významné miesto práve kolekcii 191 kusov smútočných oznámení. „Vďaka tomuto trojcifernému číslu môžeme zbierku nášho múzea považovať za najpočetnejšiu nielen na Slovensku, ale aj v krajinách bývalej habsburskej monarchie,“ dodal Glocko.

„Od čias zlatého veku papierových heraldických pamiatok v Uhorsku, ktorý datujeme do 18. a 19. storočia, ubehlo už zopár desaťročí. Zub času bol neľútostný k mnohým z nich. Väčšina dochovaných úmrtných oznámení pochádza z pozostalosti rodiny Radvanských a do zbierok Stredoslovenského múzea sa dostala spolu s obrazmi v roku 1957,“ pokračovala Kováčová. Stredoslovenskému múzeu sa v roku 2013 v rámci grantového programu ministerstva kultúry v I. etape reštaurovania podarilo zachrániť 30 kusov týchto vzácnych artefaktov a z vlastných finančných prostriedkov zreštaurovalo ďalších 20.

Priblíži aj problematiku reštaurovania

Na ich záchrane sa podieľal aj reštaurátor Štefan Kocka. Jednotlivé kroky jeho práce zachytáva dokument, ktorý verejnosti približuje náročný postup pri reštaurovaní a záchrane spomínanej kolekcie mortuárií. Výstava tak okrem zbierky jedinečného významu z hľadiska rozsahu a umeleckej kvality poskytuje návštevníkom aj odborný pohľad na problematiku reštaurovania.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM