Jakub Forgács Rôzne Správy

Nevšedná príležitosť pre bystrických študentov. Zavítajú na miesta, kam nevkročí hocikto

Študentom spod Urpína sa naskytne jedinečná možnosť. Spoznajú kľúčové zariadenia IT infraštruktúry bystrickej univerzity!

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná príležitosť pre bystrických študentov. Zavítajú na miesta, kam nevkročí hocikto
2
Galéria
Zdroj: UMB

„Ústav automatizácie a komunikácie UMB (UAKOM) v spolupráci so Strednou priemyselnou školou Jozefa Murgaša (SPŠJM) organizuje v dňoch 22. – 23. februára 2017 exkurziu pre žiakov SPŠJM do datacentier Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici,“ uviedla Dana Straková, vedúca referátu marketingovej komunikácie UMB.

„Žiaci budú mať jedinečnú príležitosť vidieť ako vyzerá a funguje veľká sieť a datacentrá. Exkurzia bude doplnená odborným výkladom zamestnancov Ústavu automatizácie a komunikácie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici,“ pokračovala Straková.

Stredoškoláci počas exkurzie uvidia moderné technológie v datacentre UMB v praxi, hardware pre virtuálnu infraštruktúru UMB, na ktorej beží viac ako 260 virtuálnych serverov, diskové polia, na ktorých sú uložené dáta univerzity a spomínaných virtuálnych serverov aj zapojenie gridového cluster-a, vďaka ktorému UMB môže participovať na rôznych vedeckých projektoch, ktoré sú náročné na výpočtové zdroje.

Spoznajú tiež spôsob a systém zapojenia nosných prvkov veľkej sieťovej infraštruktúry UMB, ktorá prevádzkuje viac ako 300 sieťových prvkov na svojich lokalitách rozmiestnených po celom meste Banská Bystrica aj zapojenie záložných zdrojov a motorgenrátorov potrebných pre zabezpečenie nepretržitého chodu základnej infraštruktúry aj v prípade výpadkov elektrickej siete.

V OBRAZOCH: Datacentrum UMB
2
Galéria
Zdroj: UMB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM