Jakub Forgács Správy

Nevšedná návšteva na podbrezovskom gymnáziu. Pred študentov predstúpil premiér Fico

Do nášho regiónu zamieril sám premiér. Okrem návštevy Železiarní Podbrezová neobišiel ani strednú školu. O čom diskutoval so študentmi?

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná návšteva na podbrezovskom gymnáziu. Pred študentov predstúpil premiér Fico
8
Galéria
Zdroj: TASR

Európska únia (EÚ) a miesto Slovenska v jej rámci či vzdelávanie na vysokých školách s dôrazom na neskoršie bezproblémové pracovné uplatnenie. To boli podľa slov premiéra Roberta Fica hlavné témy, o ktorých diskutoval v pondelok 20. marca v rámci svojho pracovného výjazdu so študentmi Súkromného gymnázia Podbrezová v okrese Brezno.

„Medzi študentov chodím predovšetkým preto, lebo cítim, že EÚ je na rozhraní v tom, či naďalej bude pokračovať v dvoch rýchlostiach, teda krajiny s eurom a bez neho, alebo tých rýchlostí bude viac,“ uviedol Fico s tým, že Slovensko si nemôže dovoliť vypadnúť z tejto hry.

„Ak sa stane, že okrem eurozóny a neeurozóny vznikne ešte nejaká tretia alebo štvrtá rýchlosť, je povinnosťou Slovenska byť v jadre a spolupracovať so silnými štátmi ako Nemecko, Holandsko či Francúzsko,“ konkretizoval premiér, ktorý podľa vlastných slov túto tému dnes považuje za najväčšiu výzvu pre Slovensko.

Ako ďalej spomenul, pri každom stretnutí so študentmi ich vyzýva, aby si vyberali školy, na ktorých im vzdelanie garantuje, že si nájdu prácu. „Ak sa dnes na Slovensku stredoškolák rozhodne ísť študovať technické smery alebo informačné technológie, má prakticky zabezpečené zamestnanie a vo veľa prípadoch je dobre zaplatené,“ vysvetlil Fico, podľa ktorého ide možno o jednu z ciest, ako zastaviť odchod mladých ľudí zo Slovenska.

Vo vzdelávacej oblasti je podľa neho tiež úplne evidentné, že štát bude musieť radikálnejšie zasiahnuť do štruktúry stredného odborného školstva, pretože inak nebude mať Slovensko dostatok vhodných ľudí pre prax. Za správnu cestu v tejto súvislosti považuje duálne vzdelávanie. „Môžeme ho zatraktívniť tak, že sa podelíme so zamestnávateľmi o náklady na takéto vzdelávanie, ktoré sú dnes len na strane zamestnávateľov,“ objasnil premiér.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Fica na návšteve Podbrezovej!

V OBRAZOCH: Fico na návšteve Železiarní Podbrezová
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM