Jakub Forgács Rôzne

Nevšedná dvojica v Rooseveltovej nemocnici: Už ste počuli o zdravotných klaunoch?

Tak to sa veru len tak nevidí. Urobiť chvíle nemocnici aspoň o kus príjemnejšie sa pokúsi naozaj zaujímavá dvojica. Pacientov onkologickej kliniky prídu po prvýkrát rozosmiať zdravotní klauni. Neprídu však naprázdno.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná dvojica v Rooseveltovej nemocnici: Už ste počuli o zdravotných klaunoch?
Zdroj: TASR

Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors navštívia banskobystrickú nemocnicu už v piatok doobeda. A v rámci ich špeciálneho programu prinesú na Onkologickú kliniku Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) nielen radosť a smiech, ale aj obľúbené “Koše plné humoru“ plné milých darčekov.

Klauni neprídu naprázdno

Projekt sa zameriava na dospelých pacientov na onkologických oddeleniach, pretože práve tí trávia v nemocnici najviac času. Prečítať si niečo veselé, presmerovať myšlienky na lúštenie krížoviek – to zlepší náladu a spríjemní pobyt v nemocnici mnohým pacientom. Darčekové „Koše plné humoru“ sú humorom doslova nabité a slúžia na spestrenie dlhého pobytu v nemocnici.

Dospelí onkologickí pacienti v nich nájdu rôzne knihy, krížovky, hlavolamy a masážne loptičky. Skrátka všetko čo pomôže rozptýliť, prípadne dodať novú energiu. A počas odovzdávania košov zdravotnými klaunmi sa naskytne aj možnosť od srdca sa zasmiať. Zdravotní klauni v zložení sestrička Róza a doktor Ján Koala prinesú do nemocnice spolu 70 košov.

Pacientom prinesú rozptýlenie

„Vítame aktivitu občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors rozšíriť svoje aktivity aj na dospelých onkologických pacientov. Verím, že čas ktorý u nás strávia a rovnako koše ktoré tu nechajú, rozptýlia myšlienky našich pacientov a aspoň na chvíľu na svoju chorobu zabudnú," povedal Vladimír Malec, prednosta Onkologickej kliniky SZU vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

„Je úžasné vidieť dospelých s detským úsmevom na tvári. Naši klauni väčšinou navštevujú deti, no aj dospelí sa dokážu uvoľniť, zasmiať a zabaviť aj napriek ťažkej životnej situácii. Snáď im úsmev na tvári vydrží dlhšie práve vďaka zábavnému obsahu Košov plných humoru,“ dodáva riaditeľka občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors, Zuzana Ambro.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM