Monika Obrtalová Basketbal

Nevídaná dráma na Štiavničkách

V 13. kole basketbalovej extraligy mužov privítali hráči Banskej Bystrice silný tím Nitry. Hoci hostia väčšinu zápasu vyhrávali, hráči ŠKP pripravili na záver stretnutia bodovú smršť, ktorá dvíhala divákov zo sedadiel.

ŠKP Banská Bystrica – BK SPU Nitra 87:88 (17:20, 22:25, 18:27, 30:16)

Trestné hody: 21/28 – 22/32 Trojky: 8 – 4, Fauly: 26 – 27

Banská Bystrica: Velčić 24 (2), Koczkáš 16 (3), Hovaňák 16 (1), Cvitanović 3, Findura 0 (Grznár 11 (1), Körner 8, Klátik 5 (1), Marchyn 4), vyfaulovaný: Klátik (29. min), Cvitanović (30. min)

Nitra: Moore 21 (4), Tomek 21, Erwin 19, Jašš 8, Montgomery 7 (Lehman 4, Kráľ 4, Terlanda 3, Hašan 1), vyfaulovaný: Jašš (37. min)

Rozhodovali: Zdenko Zubák, Ján Kurpaš, Pavel Fuska, 500 divákov

Úvod zápasu patril Nitre. Za niekoľko minút si dokázala vytvoriť niekoľkobodový náskok,ktorý však vďaka sérii viacerých úspešných 3-bodovych pokusov zo strany ŠKP nenarastal. Naopak, Bystrica sa dokázala vďaka aktívnejšej hre priblížiť Nitre len na rozdiel jedného bodu. Záver štvrtiny však zvládli lepšie Nitrančania, ktorí tak vyhrali prvú časť o 3 body.

Do druhej štvrtiny mala Nitra opäť raketový nástup – bleskovo strelila 5 bodov a domácim sa vzdialila na 8 bodov. Od tohto momentu sa bodový rozdiel medzi tímami príliš nemenil a pohyboval sa v rozmedzí 6 – 11 bodov v prospech Nitry. Keď to už vyzeralo, že polčas skončí dvojciferným náskokom hráčov spod Zobora, vytiahli sa domáci k výbornému finišu a dokázali upraviť na polčasových 39:45.

Úvod tretej štvrtiny patril tradične Nitrančanom, ktorí sa opäť dokázali po prestávke presadiť a náskok vzrástol už na dvojciferné číslo. Aj tentokrát sa síce Bystrica dotiahla na rozdiel 7 bodov, ale to bolo z jej strany v tejto časti hry všetko. Po niekoľkých neúspešných útokoch a pri presných rukách Nitrančanov vzrástol náskok až na 15 bodov. Okrem toho sa vyfaulovali aj dvaja pivoti ŠKP, Cvitanovič a Klátik, a preto už diváci začínali tušiť víťaza dnešného stretnutia.

Aj záverečná štvrtina zo začiatku vyznievala pre Nitru. Zápas budil dojem, že sa už len dohráva. Banskobystričania však svojim divákom pripravili záver, na aký sa len tak ľahko nezabúda. Začalo to najmä nedisciplinova­nosťou hráčov Nitry, ktorí si za krátky čas pripísali veľké množstvo faulov, čím svojmu súperovi dovolili pomaly sa po bodíkoch doťahovať. Keď sa k trestným hodom pridali aj úspešné trojkové pokusy, dráma bola na svete. Pol minúty pred koncom sa dokonca Banskej Bystrici podarilo vyrovnať na 87:87 a diváci boli v tranze z nečakaného záveru stretnutia. Z následného útoku dokázali Nitrančania zaznamenať len jeden bod za úspešný trestný hod a 20 sekúnd pred koncom tak mohli domáci hráči v poslednom útoku rozhodnúť o svojom senzačnom víťazstve. Burácajúca hala sa však bodov nedočkala, pretože Nitra posledné sekundy zápasu dokázala ubrániť. Hráči ŠKP si však za svoju snahu vyslúžili od divákov zaslúžený potlesk.

gr

 Nevídaná dráma na Štiavničkách
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM