Monika Obrtalová Rôzne

Neváhajte a príďte si pozrieť majstrov rezbárov!

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pozýva všetkých milovníkov tradičných slovenských remesiel na výstavu rezbárskych prác remeselných majstrov z Banskej Bystrice a okolia. Výstava s účasťou folkloristu a zberateľa ľudovej slovesnosti Vojtecha

Stredoslovenské múzeum výstavou pod názvom Premeny dreva dlátom, predstaví ľudových umelcov, ktorí sa dlhodobo venujú umeleckému i úžitkovému rezbárstvu. Návštevníci môžu okrem drevených plastík a sôch spoznať aj bačovský riad, miniatúry či ľudové hudobné nástroje ako sú fujary, gajdy, husle a píšťaly. Svoju umeleckú tvorbu priblíži až 32 umeleckých remeselníkov. Sú to práve oni, ktorí svojou prácou udržiavajú tradičné remeslá stále živé.

Ako uviedol riaditeľ Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici Roman Hradecký, múzeum udržiava tradíciu organizovania výstav s etnografickou tematikou aby tak uchovalo tradičné zvyky a obyčaje našich predkov pre ďalšie generácie. Význam podujatia vyzdvihol aj jeden z garantov výstavy – Vojtech Majling: „So Stredoslovenským múzeom spolupracujem na podobných podujatiach už niekoľko rokov. Spoločne vytvárame priestor a podmienky mladým začínajúcim výrobcom, aby svoju prácu predstavili širokej verejnosti. Zároveň si môžu vymieňať skúsenosti so staršími a skúsenejšími remeselníkmi“.

Výstava prináša návštevníkom aj viaceré kuriozity z prostredia ľudového rezbárstva, medzi ktoré patrí nepochybne aj črpák nadrozmernej veľkosti z dielne Jána Ambróza – v povedomí ľudí známeho však skôr ako výborného speváka slovenských ľudových piesní. K ďalším lákadlám patria aj fujary z dielne majstra ľudovej umeleckej výroby Michala Fiľa – jedného z najlepších výrobcov fujár na Slovensku. Návštevníci by rozhodne nemali vynechať prehliadku tvorby výtvarníka a rezbára Vojtecha Baláža, ktorého meno je úzko späté s expozíciou Svetozára Stračinu, ktorý bol tiež vášnivým zberateľom drevených plastík. Na svoje si prídu aj priaznivci bábkarského umenia, pre ktorých pripravilo Stredoslovenské múzeum zo svojich zbierok drevené bábky známeho banskobystrického bábkara Antona Anderleho.

Stredoslovenské múzeum pamätalo počas výstavy osobitne aj na detských návštevníkov, pre ktorých pripravilo tradičné tvorivé dielne, v ktorých sa deti zoznámia s technikou výroby reliéfu, odhalia tajomstvá intarzie (zdobenia historického nábytku) a navrhnú si svoju vlastnú fujaru. Meno Vojtecha Majlinga – spolugaranta výstavy, banskobystrického fotografa a zberateľa ľudovej slovesnosti, snáď nemusíme Banskobystričanom ani predstavovať. Už viac ako štyridsať rokov dokumentuje ľudové zvyky, obyčaje a staré ľudové remeslá.

Počas svojich potuliek banskobystrickým krajom navštívil vyše 110 slovenských dedín a spoznal viac ako 600 ľudových výrobcov. S menom Vojtecha Majlinga sa spájajú dnes už známe a u ľudí populárne kultúrne podujatia, medzi ktoré patrí Trh ľudových remesiel počas Dní mesta Banská Bystrica, podujatia v starom banskobystrickom Priore či dva ročníky Celoslovenskej prehliadky kraslíc a ich tvorcov na ktorej spolupracoval so Stredoslovenským múzeom.

Stredoslovenské múzeum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM