Monika Obrtalová Rôzne

Netreba bežať na úrad, všetko vybavíte z domu

Nový portál pre elektronické služby mesta pod ikonou i Mesto spustila v utorok 1. mája banskobystrická samospráva. Najprv si ho môžu odskúšať právnické osoby - podnikatelia, neskôr bude sprístupnený aj pre fyzické osoby. Záležitosti ako oznamovanie o

„Momentálne máme pripravených deväť služieb, ktoré si môžu riešiť cez elektronický formulár, cieľový stav pre tento rok je 39 služieb, ktoré budú poskytované jednak podnikateľom aj fyzickým osobám,“ priblížil primátor Peter Gogola. Jediný krok, ktorý musí potenciálny užívateľ tohto systému urobiť, je prísť na MsÚ a získať prístupové dáta, akýsi PIN kód, ktorý mu umožní vstupovať do systému. „A tak už vlastne pominie dôvod, prečo by mal chodiť do klientskeho centra alebo posielať veci poštou,“ vysvetlil Gogola.

Prvým klientom projektu i Mesto je banskobystrický podnikateľ Marcel Mojžiš. Podľa jeho slov mu pomôže najmä pri komunikácii s mestom a spätnej väzbe, ktorú pocíti hneď. Ani otváracie hodiny MsÚ už nebudú pre neho výraznou prekážkou, dodal pre TASR Mojžiš.

Mesto má podľa Gogolu v budúcnosti záujem poskytovať takéto služby v čo najväčšom rozsahu. Elektronické služby mesta by chceli doplniť aj o elektronickú kartu obyvateľa mesta. Mohol by ju využívať na platby v hromadnej doprave alebo pri vstupe do zariadení zriadených mestom ako zimný štadión či plaváreň. „Máme dobrú inšpiráciu v zahraničí, napríklad konkrétne v Plzni, kde som osobne bol na rokovaní a oboznámil som sa s tým, ako to tam funguje. Čiže veríme, že toto je tá hudba 21. storočia, ktorá posunie Banskú Bystricu na vyššiu úroveň služieb poskytovaných obyvateľom mesta,“ konštatoval primátor.

Nový portál je financovaný zo zdrojov mesta – rozpočtovej položky, ktoré schválilo vlani mestské zastupiteľstvo pre tento rok. Projekt i Mesto (elektronické služby mesta) stojí 1,8 milióna eur a jeho splácanie je rozložené do štyroch rokov. Ak sa obnoví pôvodný projekt OPIS (Operačný program informatizácia spoločnosti) vo výške 3,5 milióna eur, i Mesto bude možné financovať cez tento projekt. Potom sa náklady znížia len na päťpercentnú spoluúčasť mesta.

Zdroj: bystrica24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM