Marcel Páleš Samospráva

Netradičný spor o máj v Bystrici: Ten Kaníkov už nestojí, teraz ide stavať Fico

V piatok síce poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník pomáhal pri stavaní mája v Banskej Bystrici, ten však už nestojí. Bude nahradený ale novým. Od premiéra...

Ilustračný obrázok k článku Netradičný spor o máj v Bystrici: Ten Kaníkov už nestojí, teraz ide stavať Fico
Foto: Marcel Páleš

Bola hudba, bol folklór, zábava… Nalievala sa aj slivovica. Zakrátko však po Kaníkovom máji, o stavaní ktorého sme vás informovali, zostalo len prázdne miesto.

Pozdrav leta sa leta nedožil

„Ja myslím, že týmto májom sme Bystričanom priniesli taký pozdrav leta. Verím, že bude skrášľovať námestie dlho, aby vzbudzoval príjemné pocity vo všetkých, ktorí okolo neho pôjdu,“ poznamenal pre Bystricu 24 Kaník v piatok popoludní. Tieto slová zazneli hneď po tom, ako bol máj vztýčený na Námestí SNP. No zakrátko sa ukázalo, že opak je pravdou.

Jeden zmizol, postavia ďalší

Kaníkov máj bol síce v Banskej Bystrici postavený ako prvý, ale ako prvý bol aj odstránený. A to ešte pred začiatkom mesiaca máj. Nahradiť by ho mal nový okresaný strom s farebnými stužkami, ktorý postaví strana SMER-SD. Tá žiadosť o takúto aktivitu na mesto poslala totiž tiež. „Je to tradícia, ktorú v meste zaviedla strana Smer a trvá už 9 rokov,“ povedala pre portál Pluska Mária Počátková zo Smeru.

Ficov návrat do Bystrice

Premiér Fico Banskú Bystricu navštívil minulý týždeň, keď zavítal medzi študentov Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov. V prednáške sa vtedy zaoberal témou Európska únia, Ústava SR a ľudské práva, o čom sme vás na našich stránkach informovali.

Premiér sa do Banskej Bystrice v tieto dni vráti, aby na Námestí SNP pomohol postaviť nový máj.

Čo na to mesto?

Mesto Banská Bystrica zaevidovalo oznámenie o konaní kultúrneho verejného podujatia na verejnom priestranstve od oboch politických organizácií, pričom obe tieto akcie obsahovali aj program postavenia mája. Krajská agentúra SDKÚ-DS toto oznámenie určila na dátum 26. apríla 2013.

Avšak ohlásila sa aj Okresná organizácia SMER – SD, ktorá sa teraz podujme postaviť nový máj. „Z tohto dôvodu mesto požiadalo krajskú organizáciu SDKÚ-DS o odstránenie predchádzajúceho mája. Rozhodnutie primátora mesta malo za cieľ vyjsť v ústrety obom politickým organizáciam a je kompromisom pre všetky zúčastnené strany,“ uviedla tlačová tajomníčka mesta Banská Bystrica Barbora Winterová

Tancujúci poslanec na bystrickom námestí
1
Galéria
Kaník máj
22
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM