Marcel Páleš Kultúra

Netradičné bystrické Bábkové divadlo na Rázcestí: Papagáj Saša v ňom ľudí víta známou otázkou

Poznajú ho nielen deti, ale aj dospelí. Pravidelne si doň nachádzajú cestu všetky vekové kategórie. Bábkové divadlo na Rázcestí tvorí významnú časť kultúry Banskej Bystrice už viac ako 50 rokov. Nazreli sme doň...

Ilustračný obrázok k článku Netradičné bystrické Bábkové divadlo na Rázcestí: Papagáj Saša v ňom ľudí víta známou otázkou
Zdroj: Dnes24.sk

Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR) pôsobí v oblasti bábkového umenia a kultúry viac ako päťdesiat rokov v regióne Banská Bystrica, avšak svojím významom prekračuje celoslovenské pôsobenie. Divadlo ponúka široké spektrum divadelných a vzdelávacích aktívit pre deti rôzneho veku, ako aj pre mladých ľudí a dospelých.

Čarovná Vila na Skuteckého ulici

BDNR sídli na Skuteckého ulici 14 v rodinnej vile adaptovanej v r. 2000 na divadlo. Prestavba sa konala v rokoch 1996 – 2000. Malá divadelná sála je umiestnená na II. poschodí pod strechou, čo je netypické pre divadlo. „Prestavba budovy sa, žiaľ, zastavila v tomto štádiu a o novej dostavbe sa zatiaľ neuvažuje. Pôvodne mala vzniknúť ešte jedna sála v priestore medzi Stredoslovenskou galériou a divadlom pre približne 200 divákov a vchod do divadla mal byť z Hornej ulice,“ prezradila Diana Vigašová, marketingová vedúca v divadle.

Medzi poskytované služby v Bábkovom divadle na Rázcestí patrí aj požičovňa kostýmov, ktoré si verejnosť môže prísť osobne vyskúšať a zapožičať, alebo prenájom priestorov na firemný event alebo výnimočnú narodeninovú oslavu v atraktívnych priestoroch divadla. V divadle sa hrá pre dospelých každý utorok a stredu o 19:00 a pre deti v nedeľu o 10:00 pre batoľatá a o 16:00 pre deti od 3 rokov a ich rodičov.

Ahoj, ako sa máš?

Vnútorné priestory vily dýchajú svojskou atmosférou vďaka špecifickému mobiliáru a designu. Divadlo ako jediné na Slovensku vlastní akvárium a papagája Sašu, ktorý víta návštevníkov slovami „Ahoj, ako sa máš?“ V divadle okrem predstavení pre deti a dospelých realizujú aj vzdelávacie voľnočasové aktivity pre deti a mladých ľudí, akými sú Dramaklub – (pod vedením herečky Márie Šamajovej), alebo Kreatívne písanie (pod vedením riaditeľky Ivety Škripkovej).

Ako nám prezradila Vigašová, papagáj sa volá Alex a je súčasťou divadla už roky. „Videlo ho už tisíce detí z Banskej Bystrice aj z okolia.“ Väčšina návštevníkov si ho všimne a pristaví sa pri ňom. Papagáj Saša na seba sem-tam púta pozornosť aj sám a prihovorí sa okoloidúcim návštevníkom.

„Áno, kto by si ho nevšimol. Pri papagájovi sa vždy pristavím a snažím sa mu prihovárať. Niekedy má náladu a odpovedá a niekedy len tak nemo pozoruje. Ale pôsobí vážne ako človek, taký má pohľad. Aj kvôli nemu tam rada chodievam,“ prezradila študentka z Univerzity Mateja Bela Daniela (21).

Najbližšie inscenácie pre dospelých

  • 4. 3. 2014 o 19:00 Diagnóza: slovo (téma násilia a vulgarizmov v bežnej každodennej podobe od médií, politiky, literatúry až po krásne slovo, poéziu a rozprávky)
  • 5. 3. 2014 o 19:00 Mocadrámy (o živote v ženských kožiach)
  • 11. 3. 2014 o 19:00 Variácie lásky (dramatizácia dvoch diel slovenských klasičiek B.S.Timravy Za koho ísť? A E.M.Šoltésovej Moje deti)
  • 14. 3. 2014 o 19:00 Premiéra Ilona, žena Hviezdoslavova (o Ilone Országhovej, ktorá žila celý život pre svojho slávneho manžela. V hlavnej úlohe Ilony sa prvý krát v BDNR predstaví performerka Sláva Daubnerová, víťazka ceny DOSKY 2013, za najlepšiu inscenáciu sezóny).

Foto: bdnr

Netradičné bystrické Bábkové divadlo na Rázcestí: Papagáj Saša
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM