Jakub Forgács Správy

Nespokojnosť vyjadrili naozaj netradične: Desiatky ľudí protestne splavilo Hron

Svoju nespokojnosť vyjadrili skutočne netradične. Protestný splav Hron proti spôsobu výstavby malých vodných elektrární prilákal napriek daždivému počasiu desiatky vodákov. Čo sa im nepozdáva?

Ilustračný obrázok k článku Nespokojnosť vyjadrili naozaj netradične: Desiatky ľudí protestne splavilo Hron
Zdroj: TASR

Proti spôsobu výstavby malých vodných elektrární (MVE) organizovali v pondelok v Banskej Bystrici vodáci z regiónu protestný splav rieky Hron. Ako povedal jeho organizátor Jaroslav Baran, Deň ústavy SR je podľa nich vhodným termínom, aby vyjadrili „obavy z porušovania základného ústavného a ľudského práva na zdravé životné prostredie.“

Blízko Banskej Bystrice funguje v súčasnosti jedna malá vodná elektráreň (MVE), pričom je schválená výstavba ďalších dvoch. Vodáci neodmietajú využívanie energie riek na výrobu elektriny, prekáža im však podľa ich slov necitlivý spôsob ich výstavby a skutočná motivácia pri budovaní MVE.

„Vnímame to ako porušovanie ústavy v réžii štátnych orgánov, ktoré sú poverené tvorbou a ochranou životného prostredia. Novovznikajúca skupina zelených energobarónov nám pod rúškom zelenej energie a záchrany planéty pred globálnym oteplením ničí posledné zvyšky živých riek a my ich ešte za to kráľovsky platíme. Nastáva tu paradox, keď mnohé väčšie vodné elektrárne fungujú len obmedzene, lebo z MVE sú vyššie výkupné ceny za vyrobenú elektrinu. Tieto MVE sa však budujú ako bariéry na riekach, ktoré bránia všetkým ekologickým funkciám riek,“ povedal Baran.

Napriek daždivému počasiu prišli do Banskej Bystrici protestovať štyri desiatky vodákov. Podporilo ich aj niekoľko mestských poslancov. „Zdôrazňujeme, že nie sme proti obnoviteľným zdrojom energie a ani rozumnému využitiu hydroenergetického potenciálu našich riek. Máme tu odborníka, ktorý vie navrhnúť v tých istých lokalitách alternatívne riešenie MVE, ktoré je ale oveľa ohľaduplnejšie k riekam. Aj na Slovensku funguje niekoľko takýchto MVE. Máme podozrenie, že u nás to funguje tak, že efektívnejšie a lacnejšie riešenia ani nemôžu byť podporené. V hre sú totiž často vyslúžilí politici v pozadí a čerpanie eurofondov. Pri lacnejších sa percentá pre vyvolených rozdeľujú ťažšie,“ dodal organizátor protestu.

Súčasťou protestu bola aj snaha organizátorov upozorniť na riziká vyplývajúce z novely vodného zákona a Ústavy SR v zmysle legalizácie vývozu našej pitnej vody. „Aj tu ide o profit nie pre všetkých občanov, ale len pre vyvolených sponzorov našich politických špičiek. Je to už posledný klinec do rakvy našej svojbytnosti,“ doplnil Baran.

Protestný splav vodákov na rieke Hron
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM