Tlačové správy

Neskrývajte vaše peniaze do vankúša, radšej ich rozumne investujte

Nastáva obdobie dovoleniek a tým aj zvýšených výdavkov. Mnoho ľudí na Slovensku neváha a kľudne sa – len pre pár dní pohody a luxusu – zadĺži aj na niekoľko rokov. Iní zase šetria, či už na novú pračku, chladničku alebo na dôchodok.

Ilustračný obrázok k článku Neskrývajte vaše peniaze do vankúša, radšej ich  rozumne investujte
Zdroj: Media&Communication Consulting

V bankách úroky na termínovaných vkladoch nie sú príliš vysoké, ako teda najvýhodnejšie investovať? Radí Ing. Ivan Znášik, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností (www.sass-sk.sk):

Pre koho je investovanie do fondov zaujímavé?

Rád by som odbúral tento mýtus, ktorý na Slovensku ešte stále prevláda. Investovanie nie je o množstve peňazí, skôr o vyčlenení nejakej sumy, ktorá nenabúra váš rozpočet, keď bude uložená vo fondoch. Dá sa teda povedať, že investovanie do fondov je pre každého, kto má aspoň jedno euro nazvyš.

Aká suma je nutná na investovanie?

Záleží to od vašej situácie. Podľa toho, koľko eur môžete investovať a podľa ďalších dôležitých vašich parametrov vám odborníci poradia, ktorý fond je pre vás vhodný.

Na koho sa obrátiť, keď chcem investovať?

Môžete sa obrátiť buď na pobočku banky, v ktorej máte účet, alebo na hociktorú inú. Prípadne aj na nezávislú firmu s licenciou NBS na finančné sprostredkovanie alebo poradenstvo v sektore kapitálového trhu, ktorá vám tiež odborne poradí alebo sprostredkuje nákup fondu. Pre lepší prehľad o investičných fondoch odporúčam stránku našej asociácie www.sass-sk.sk, kde nájdete všetky informácie o podielových fondoch, ich vývoj, aktuálny prehľad tých najlepších fondov, zoznam našich členov a množstvo ďalších potrebných a zaujímavých údajov, liniek a informácií.

Aký je ďalší postup?

Odborník sa s vami osobne stretne a pokúsi sa zistiť o vás základné informácie, aby vám vedel čo najlepšie poradiť: kvôličomu chcete sporiť, na akú dobu by ste chceli jednorázovo prípadne pravidelne investovať,, akú vysokú čiastku viete odkladať. Prípadne aj to, koľko máte rokov, aby sa vám nestalo, že sa výsledkov nedožijete  Pretože čím sú zaujímavejšie výsledky a vyššie výnosy, tým dlhšie je potrebné na ne čakať. Samozrejme, nesmie sa zabudnúť ani na rizikový profil investora, teda možné straty danej investície v budúcnosti. Odborník vám odporučí tú najlepšiu cestu pre vás.

S akým rizikom je potrebné počítať?

To vyjadruje práve rizikový profil – dostanete informácie, s čím treba v budúcnosti počítať pri vašej investícii, s akým zhodnotením alebo prípadne aj dočasným znehodnotením. Napríklad sa môže stať, že sa vám vklad znehodnotí o 10% a práve vtedy je potrebné nesplašiť sa, predčasne nevyberať. To je to najhoršie, čo môžete urobiť. Preto je dobré vedieť od začiatku, čo môžete očakávať a či to viete psychicky ustáť. Na to všetko by vás mal odborník pripraviť.

Stane sa niečo, ak jeden mesiac pri investičnom sporení vynechám?

Nič sa nestane. Vložiť môžete kedykoľvek akúkoľvek čiastku a samozrejme, hocikedy akúkoľvek čiastku aj vybrať. V priebehu 2–4 dní by ste mohli svoje peniaze dostať naspäť. Je však potrebné počítať s tým, že vaše výnosy nebudú v takej výške, ako sa plánovalo. Práve preto sú podielové fondy zaujímavý investičný nástroj, keďže sú maximálne flexibilné z hľadiska vkladov aj výberov.

Do čoho sa oplatí investovať?

Buď sú to akciové fondy, ktoré investujú do akcií rôznych spoločností. Tieto majú úplne najvyšší výnos, cca 8 % priemerne každý rok. Ale sú, samozrejme, aj obdobia, keď môžu poklesnúť o 20 percent, čiže to hovoríme o veľmi dlhodobom priemere. Môže sa stať, že v jednom roku je to 40% plus a v druhom 20% mínus. Existujú aj menej rizikové dlhopisové fondy, kde je priemerný výnos o niečo nižší, a pri nich nie sú tie výkyvy až také silné. Aj preto je vhodné do nich investovať na minimálne 4–5 rokov. No a nakoniec sú to veľmi konzervatívne investície, ktoré rastú veľmi pomaly a v súčasnej dobe aj pomerne málo zarábajú, vzhľadom k tomu, že v bankách sú nízke úrokové miery. Tu ide o veľmi pomalý, ale pravidelný nárast bez nejakých výraznejších prepadov a mínusov. Avšak všetky finančné trhy sú vždy o pravdepodobnosti, to znamená, že nikdy nemôžeme povedať, že takto to určite bude, je len určitá pravdepodobnosť určitého vývoja.

Príklady z praxe

30-ročný muž, ktorý si chce nasporiť dostatok prostriedkov na pohodlný dôchodok:
Ak je predpoklad, že sa bude sporiť povedzme dvadsať rokov, je výhodné zamerať sa na rizikovejšie aktíva, teda napríklad na akciové podielové fondy. Výšky výnosov sa v nich môžu v priebehu rokov výrazne líšiť, jeden rok to môže byť 20-percentné zhodnotenie a ďalší rok podobná strata, ale práve preto, že ide o dlhodobú investíciu, je investor vo finále zvyčajne vo výraznom pluse. Hovoríme o niekoľkonásobnom zhodnotení investície.

50-ročná žena, ktorá chce mať vo vyššom veku k dispozícii dostatok hotovosti:
Keďže tam ide o kratšie obdobie investičného sporenia, mala by si vybrať skôr dlhopisové alebo konzervatívne zmiešané fondy, ktoré síce nemajú také výnosy ako akciové fondy, ale s vysokou pravdepodobnosťou budú vyššie ako bežný termínovaný vklad v banke v období povedzme 10 rokov.

RADA NA ZÁVER:
Najdôležitejšia nie je výška investovanej sumy, ale podstatné je zamyslieť sa nad tým, či chcem investovať, pretože myslím na budúcnosť. Riešenie sa potom už nájde pre každého.

Základné otázky, ktoré si treba položiť pred investíciou

Zvyčajne by ich mal položiť sprostredkovateľ investičných služieb alebo poradca. Tí dobrí sa ich, samozrejme, spýtajú viac, aby vo finále čo najlepšie zhodnotili, aký tip investícií danému človeku vyhovuje a ako dosiahne svoj cieľ. Napríklad, či sa pôjde do väčšieho rizika s vidinou vyšších výnosov, alebo sa bude investovať iba opatrne a tomu primeraný nižší bude aj výnos.

Základné otázky, ktoré by si mal potenciálny investor položiť, sú nasledovné:

  1. Aký je cieľ vášho investovania?
  2. Koľko rokov máte?
  3. Na akú dlhú dobu chcete investovať.?
  4. Ako zvládate investičné riziko krátkodobého čiastočného znehodnotenia investície
  5. V akom pomere je investovaná suma k vašim celkovým disponibilným finančným zdrojom
  6. Chcete sporiť do fondov po malých čiastkach a dlhodobo alebo jednorazovo investovať väčšiu sumu?

Druhy otvorených fondov

Peňažné fondy – investujú do nástrojov peňažného trhu, sú to hlavne termínované vklady v bankách. Tieto fondy zaručujú minimálne riziko, čomu však zodpovedajú aj nižšie výnosy v porovnaní s ostatnými typmi fondov. Investícia do peňažných fondov je vhodná aj pre investorov bez predchádzajúcich skúseností. Oplatí sa do nich investovať aj krátkodobo.

Dlhopisové fondy – investujú hlavne do dlhopisov štátov alebo podnikov. Prinášajú investorovi zvyčajne vyšší výnos ako fondy peňažného trhu, sú však aj o niečo rizikovejšie. Sú vhodné pre ľudí, ktorí chcú investovať peniaze na minimálne dva až tri roky.

Realitné fondy – investujú priamo do realít alebo do spoločností, ktoré tieto reality vlastnia.

Akciové fondy – primárne investujú do akcií rôznych podnikov po celom svete. Tieto fondy sú spomedzi všetkých fondov najrizikovejšie, na druhej strane však majú potenciál najvyššieho rastu. Prinášajú zvyčajne vyšší výnos až z dlhodobého hľadiska, preto sú vhodnou investíciou iba pre investorov s investičným horizontom nad 5 – 8 rokov, prípadne viac ktorým neprekážajú krátkodobé výkyvy a poklesy hodnoty podielu.

Zmiešané fondy – sú akousi zlatou strednou cestou medzi rizikovými akciovými a konzervatívnejšími dlhopisovými fondmi. Investorovi ponúkajú stredné výnosy pri strednom riziku, investičný horizont by mal byť aspoň troj a viac ročný.

Vedeli ste, že…?

  • hodnota aktív, do ktorých Slováci počas minulých období nainvestovali, sa v súčasnosti šplhá až do rekordnej výšky 7,57 miliárd eur v 569 podielových fondoch
  • od roku 2010 do konca roka 2016 zaznamenali fondy 60 % nárast počtu podielnikov
  • Slováci najviac investujú do zmiešaných, dlhopisových a realitných fondov
  • v porovnaní s celoeurópskym priemerom Slováci investujú o polovicu viac prostriedkov do dlhopisových a zmiešaných fondov, a naopak, do realitných fondov len tretinu s porovnaním s európskou organizáciou EFAMA
Zdroj: Media&Communication Consulting
Zdroj: Media&Communication Consulting
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM