Martin Károly Rôzne

Nepovolený výrub stromčekov môže vyjsť draho

Vianočný stromček sa za posledných 100 rokov v našej spoločnosti pevne zakorenil ako tradičná súčasť Vianoc. Výber toho správneho stromčeka je dôležitou úlohou, ktorú práve teraz riešia mnohí z nás. Niektorí aj so sekerou v lese. Nepovolených výrubov

Okrem kúpy živých stromčekov v obchodných reťazcoch, ktoré sú špeciálne pestované na skrášlenie vianočných domácností, je možné zakúpiť živý stromček aj na lesných správach. Tie dodávajú na predvianočný trh rôzne druhy stromčekov. Záujem je najmä o borovicu čiernu, borovicu lesnú a smrek obyčajný, iba minimálny o jedľu bielu.

Živé stromčeky predávané na lesných správach pochádzajú z úmyselných výchovných zásahov, tzv. prerezávok, v mladých lesných porastoch. Ich kvalita preto nemusí vždy zodpovedať predstavám zákazníkov,“ prezrádza strážca prírody Jaroslav Slašťan. "Preto nie sú všetky živé stromčeky také súmerné, ako špeciálne pestované plantážové stromčeky, ktoré si môžete zakúpiť v predvianočnom čase v obchodných reťazcoch,“ pokračuje Slašťan.

Keďže zákazník nie je schopný ovplyvniť čas výrubu, aspoň po kúpe stromčeka by sa ho mal snažiť udržať v čerstvom stave. Možno tomu napomôcť obnovením rezu a umiestnením stromčeka do nádoby s vodou v chladnom a pokiaľ možno vo vlhkom prostredí. Čo najčastejšie ho treba porosiť vodou a presunúť do bytu čo najneskôr pred sviatkami. Netreba však zabudnúť, že stromček nie je vhodné umiestňovať blízko vykurovacích telies.

Napriek tomu, že zákon o hospodárení v lesoch zakazuje vyrubovať stromy a kry, teda aj vianočné stromčeky a čečinu bez povolenia výnimky príslušného orgánu štátnej správy, občas sa strážcovia stretávajú aj s týmto problémom. Ľuďom nevadí ani to, že pri porušení uvedeného zákona je možné uložiť pokuty do výšky 663,87 Eur. „Nepovolený výrub vianočných stromčekov môže byť pokutovaný. Aj tohto roku budú v predvianočnom období posilnené hliadky členov lesnej stráže a stráže prírody z radov pracovníkov jednotlivých lesných správ. Ak niekoho prichytíme s ukradnutým stromčekom, zaplatí pokutu do 20 Eur, pričom vinníkovi odoberieme aj stromček. Pri organizovaných skupinách zlodejov je pokuta až do výšky 663 Eur a pokiaľ vyrúbu viac stromčekov, môže to byť posúdené aj ako trestný čin. Predvianočný ilegálny výrub ihličnatých lesných porastov spôsobuje hospodárske škody štátu, navyše sú tieto ohrozené necitlivými a neodbornými zásahmi do ekosystému. S ilegálnym výrubom sa nestretávame často, no pred Vianocami je to vždy pár prípadov,“ uzatvára Slašťan.

lux

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM