Monika Obrtalová Rôzne

Nemocnice zápasia s nedostatkom krvi

Na pracoviskách Národnej transfúznej služby celého Slovenska zaznamenali akútny pokles zásob krvi. S jej nedostatkom zápasia najmä nemocnice v Banskej Bystrici, Bratislave a v Košiciach. NTS SR preto prosí darcov krvi o urgentnú pomoc.

„Potrebné sú všetky krvné skupiny. Darcovia môžu prísť na všetky naše pracoviská od 7.00 do 14.00 hodiny,“ informovala dnes riaditeľka NTS SR Renáta Dundová. Pre NTS je leto už tradične špecifickým obdobím. Dôvodom je prirodzený úbytok darcov z radov prázdninujúcich študentov, ale aj dovolenkujúcich darcov. Spotreba krvi pritom býva v tomto období často vyššia ako v iných mesiacoch, a to najmä kvôli početným úrazom, nehodám a v neposlednom rade aj operáciám. Nejde však iba o slovenský problém, ale celosvetový trend. Navyše spotreba krvi je vo veľkých mestách vyššia ako v menších. Dôvodom je fakt, že je v nich sústredená špecializovaná zdravotná starostlivosť.

Darovať krv môže každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov, v niektorých prípadoch a plnom zdraví až do 65. roku života. Darcovia nemôžu vážiť menej ako 50 kilogramov, ich telesná teplota nemôže byť zvýšená a musia splniť kritériá dotazníka, ktorý vypĺňajú pred odberom. Prekážkou je aj chronické ochorenie. Muži môžu darovať krv štyrikrát a ženy trikrát ročne. Dôležité je vedieť, že pred samotným odberom by sa mal každý darca naraňajkovať. Najvhodnejšie sú suché raňajky bez obsahu tukov, teda pečivo alebo ovocie. Darca by mal už ráno prijať asi pol litra tekutín, najlepšie čaj. Pred odberom by nemal požiť alkoholické nápoje a fajčiť, neodporúča sa prísť na odber s prázdnym žalúdkom.

Darovanie krvi má na samotného darcu pozitívny vplyv, a to hneď niekoľkokrát. Darcovia krvi si pravidelnými odbermi trénujú srdcovocievny systém, vďaka čomu znesú väčšiu záťaž v rámci srdcovocievneho systému a tiež trénujú organizmus na mimoriadne situácie spojené so stratou krvi. Okrem toho darcovstvo krvi prispieva k regenerácii organizmu. Úbytok krvi pri darovaní vyprovokuje organizmus k tvorbe nových, neopotrebovaných krviniek.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM