Tlačové správy

NEMOCNICE NOVEJ GENERÁCIE UŽ AJ NA SLOVENSKU

Ako vyzerajú moderné zdravotnícke zariadenia s riešeniami Schüco? Takzvané nemocnice novej generácie už dorazili aj na Slovensko. Jedna vo fáze hrubej stavby je v Michalovciach a ďalšia by mala pribudnúť v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku NEMOCNICE NOVEJ GENERÁCIE UŽ AJ NA SLOVENSKU
Zdroj: Kharisma PR & Promotions

Pri pohľade na súčasný stav slovenských nemocníc s priemerným vekom budov 42 rokov ide naozaj o pozitívne správy. Pozrite sa na 5 príkladov moderných nemocníc, ktoré môžu byť inšpiráciou aj pre budúce slovenské zariadenia. Jedným z charakteris­tických prvkov tzv. nemocníc novej generácie je efektívna prevádzka v zmysle znižovania prevádzkových nákladov, najmä nákladov na vykurovanie, chladenie a elektrickú energiu. Práve riešenia Schüco majú vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti a mnohé spĺňajú štandardy pre pasívne domy. Súčasné zdravotnícke zariadenia využívajú aj tienenie alebo posuvné dvere so systémami Schüco, často v kombinácii s bezpečnostnými prvkami.

Prípadové štúdie zo zahraničia

MetroPort Medical Park
Prvý projekt s priamym napojením na metro v Istanbule v Turecku. Komplex troch skupín budov, kde okrem nemocnice sú aj nákupné centrum a rezidencie, bol dokončený v roku 2013. Pod projekt, ktorý sa rozkladá na 100 000 m2 sa podpísalo domáce architektonické štúdio A Tasarim Mimarlik. Pri stavbe boli použité fasádne a bezpečnostné riešenia Schüco. Použité riešenie: FW 50+SG – Pomocou štrukturálnych systémov Schüco FW 50+ SG možno vytvoriť vzhľadovo pôsobivé celosklenené fasádne konštrukcie. Systémy, ktoré vychádzajú zo sortimentu pre nosné konštrukcie z overeného stĺpikovo-priečnikového systému FW 50+, možno použiť na fasádne konštrukcie v akomkoľvek usporiadaní.

Viac informácii o projekte: http://atasarim.com.tr/…je/metroport

Iatriko Diavalkaniko Kentro
Ultramoderný komplex budov, kde architekti zo štúdia Chasapi Sargenti kládli dôraz na estetiku a ergonómiu, stojí v meste Pylaia v Grécku. Budovy na ploche 50 000 m2 boli dokončené v roku 2008. Vo svojich útrobách pokrývajú celé spektrum zdravotníckych služieb, vrátane 23 operačných sál, rehabilitačného bazéna, poskytujú jednoduchý prístup pre pacientov a komfortné parkovanie. V budovách sú použité riešenia Schüco pre dvere, fasády, posuvné systémy a bezpečnosť. Použité riešenia: Dvere Schüco ADS 50.NI – Tepelne neizolovaný hliníkový systém Schüco ADS 50.NI (Non Insulation) bol špeciálne koncipovaný pre realizáciu interiérov. Pevná konštrukcia napriek úzkym pohľadovým šírkam a veľmi malej základnej stavebnej hĺbke 50 mm pripúšťa vytvorenie prvkov aj na celú výšku podlažia. Schüco ASS 32 SC.NI – hospodárne a nákladovo optimalizované riešenie pre posuvné dvere v interiéri. Používa sa aj tam, kde sa nevyžaduje tepelno-izolačná schopnosť.

Viac informácii o projekte: http://www.iatrikodiavalkaniko.gr/en/to-ktirio

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Klinika, ktorá stojí v meste 's-Hertogenbosch v južnom Holandsku, bola dokončená v roku 2010. Architekti za štúdia EGM Architecten využili genius loci na periférii mesta a v blízkosti vodnej plochy a zelene, aby vytvorili „nemocnicu s ľudským rozmerom“. Budovy sú prehľadné, jasne štruktúrované, otvorené a s dostatkom denného svetla. Nemocnica, ktorá nesie meno renesančného maliara Hieronyma Boscha, má všetky predpoklady na to, aby sa stala pre pacientov najprívetivejším a najbezpečnejším zariadením tohto typu v Holandsku. Do budovy boli zakomponované riešenia spoločnosti Schüco pre okná, dvere, fasády a bezpečnostné prvky.
Použité riešenia: Schüco AWS 60 FR 30 – Protipožiarne otváravé okenné systémy so stavebnými hĺbkami 70 alebo 60 mm spájajú vysokú funkčnosť s presvedčivým dizajnom. Okná protipožiarnych tried F30, ako aj EI30 s mechanickým samouzamykaním v prípade požiaru prešli všetkými požadovanými skúškami. Okná Schüco AWS 65 – Základná séria so širokým sortimentom na ideovo bohaté stvárnenie. S okennou sériou Schüco AWS 65 Schüco ponúka výkonný, moderný systém, ktorý kombinuje energetické požiadavky so širokým sortimentom profilov a premyslenými konštrukčnými detailmi.

Viac informácií o projekte: http://www.jeroenboschziekenhuis.nl/ a na stránke architektov projektu: http://www.egm.nl/projecten/39

Annex Klinikum Chemnitz
Nemocnica v Kamenici, bývalom Karl-Marx-Stadt v Nemecku, na prvý pohľad vyzerá skôr ako banka. Dojem evokuje 13-poschodová prístavba s presklenou fasádou, ktorá bola slávnostne otvorená v januári 2008. Stavbu navrhol architekt Peter Koch a zakompnoval do nej fasádne riešenie Schüco FW 50+.HI. Schüco FW 50+.HI – S v praxi vynikajúco overenými stĺpikovo priečnikovými tepelno-izolovanými fasádnymi systémami Schüco FW 50+ možno bezpečne vytvárať z hľadiska koncepcie a stvárnenia úplne rozdielne vertikálne fasády a presklené strechy – najmä s veľkým rastrom, ako aj segmentované smerom von alebo dnu.

Viac informácií o projekte: https://www.klinikumchemnitz.de/

57357 Detská onkologická nemocnica
Futuristicky vyzerajúca nemocnica so zvláštnym číselným názvom sa nachádza v Káhire v Egypte. Stavba bola dokončená v roku 2007 a „otcami“ projektu sú architekti z Hamza Associates. Účelom zariadenia je silná orientácia na rodinu a je vytvorené so zásadami „pozitívneho rozptýlenia“. Celková zastavaná plocha je 37 000 m2 a nájdete tu okrem iného terapeutické záhrady, obrie obrazovky a ďalšie prvky typické skôr pre zábavný park, než pre nemocnicu. V budove sú použité riešenia Schüco pre okná, fasády a bezpečnosť.
Použité riešenie: FW 50+ SG (Structural Glazing) – Elegantná celosklenená fasáda s nízkou tepelnou priepustnosťou až na úrovni štandardov pasívneho domu. Využíva sa pri riešení obvodového plášťa budov, ktoré sú vysoko kvalitné z hľadiska architektúry a technológie profilov, ktoré sú viditeľné iba z vnútornej strany.

Viac informácií o projekte: https://www.57357.org/

NEMOCNICE NOVEJ GENERÁCIE UŽ AJ NA SLOVENSKU
15
Galéria
Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM