Michal Majer Rôzne

Nemeckí remeselníci a slovenskí študenti obnovujú Kalište

Do prác na Národnej kultúrnej pamiatke Kalište v okrese Banská Bystrica sa zapojilo 11 mladých nemeckých remeselníkov. Pod dohľadom pracovníkov Múzea SNP v Banskej Bystrici tam spolu so študentmi banskobystrickej Strednej odbornej školy stavebnej rea

„Cieľom projektu je, aby mladí ľudia z rôznych krajín spoločne pracovali, zoznámili sa, a tak odbúrali prípadné predsudky a negatívny postoj voči cudzincom. Mladí ľudia z Nemecka od 18 do 23 rokov a ich pedagógovia i majstri prišli na Kalište v pondelok 7. júna. Do 18. júna tam spolu so slovenskými študentmi budú pomáhať pri obnove a inštalovaní zábradlí okolo bývalej obce, ošetrovať stromy a čistiť okolie od náletov drevín. Plánujú tiež zrekonštruovať základy jedného z vypálených domov,“ informovala dnes TASR Michaela Bučeková z Múzea SNP. Ako dodala, myšlienka tohto projektu nadväzuje na realizované projekty v českých Lidiciach a v gréckej Kalavrite, ktoré podobne ako na Kališti prebiehali za aktívnej účasti Aktuelles Forum NRW (Aktuálne fórum Severné Porýnie Westfálsko) a domácich inštitúcií. Obe miesta sa rovnako ako Kalište stali pamätníkmi tragických udalostí počas 2. svetovej vojny. Po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha Nemci vypálili a zrovnali so zemou obec Lidice. V gréckej Kalavrite došlo k odvetnej akcii za usmrtenie nemeckých vojakov. V roku 1943 Nemci mesto vypálili a 1200 mužov tam zavraždili.

Slovenská obec Kalište, v roku 1940 v nej žilo 209 ľudí, sa počas Slovenského národného povstania stala centrom takzvanej Partizánskej republiky. Domáci obyvatelia pomáhali partizánom rôznych národností. V okolí obce sa nachádzali poľné nemocnice. Zavčas rána 18. marca 1945 dedinu prepadli nemeckí vojaci. Jej obyvateľov zhromaždili pred kaplnkou, domy zapálili a 46 ľudí zavraždili. V súčasnosti tieto udalosti pripomínajú dva zrekonštruované domčeky, kaplnka, pamätník obetiam a sad života. Sad so 102 ovocnými stromčekmi pripomína vypálenie rovnakého počtu obcí na území Slovenska.

Po vojne Kalište ako jedinú z vypálených obcí na Slovensku už neobnovili. Jej obyvateľov presídlili do Banskej Bystrice, kde vznikla ulica Nové Kalište. Kataster obce je od roku 1945 súčasťou obce Baláže.

Zdroj: TASR

kaliste
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM