Michal Majer Rôzne

Nemecká študovňa funguje už 15 rokov

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici oslávi v stredu 6. októbra 15. výročie otvorenia špecializovanej jazykovej študovne zameranej na nemecký jazyk a nemeckú kultúru.

„Nemecká študovňa bola zriadená na základe dohody o spolupráci medzi Goethe Institutom v Mníchove a Štátnou vedeckou knižnicou v Banskej Bystrici, ktorá bola podpísaná v roku 1994,“ priblížila TASR konzultantka Nemeckej študovne Katarína Šmelková. Od roku 1995 bol fond študovne sprístupnený verejnosti. Slúži najmä záujemcom o nemecký jazyk, literatúru, reálie a nemeckú kultúru. Špecializovaná študovňa tiež organizuje kultúrne podujatia zamerané na nemeckú kultúru. Slovenskej verejnosti sa tak predstavilo viacero nemeckých autorov, ktorí čítali zo svojich literárnych diel. „Prostredníctvom výstav sa sprístupnila detská knižná ilustrácia, výpravné fotografické publikácie nemeckej proveniencie, tvorba spisovateľov píšucich v nemeckom jazyku, ktorý nie je ich materinským jazykom,“ pokračovala Šmelková.

Pri príležitosti osláv sú v dňoch 4. – 6. októbra pripravené aktivity pre verejnosť, ako napríklad divadelné predstavenie v nemeckom jazyku v podaní študentov či výstavy. Uskutoční sa tiež slávnostná akadémia, na ktorej riaditeľka knižnice Oľga Lauková a riaditeľ Goethe Institutu v Bratislave Wolfgang Franz podpíšu zmluvu o spolupráci na ďalšie obdobie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM