Monika Obrtalová Rôzne

Nedostatok financií ohrozuje rozpočet BBSK

Nedostatok finančných prostriedkov vo výške viac ako 17 miliónov eur potrebných na krytie platných záväzkov je veľkým rizikom rozpočtu Banskobystrického samosprávneho kraja na rok 2010. Ďalším je chýbajúcich 16,7 milióna eur na zabezpečenie základnýc

Tieto finančné prostriedky bude musieť BBSK buď navŕšiť alebo obmedziť niektoré základné funkcie samosprávneho kraja, prípadne odložiť niektoré investície súvisiace s údržbou a rozvojom infraštruktúry v kompetencii BBSK. Podľa jeho predsedu Vladimíra Maňku možná je aj kombinácia týchto alternatív.

Na povinné spolufinancovanie projektov z Národného strategického referenčného rámca chýba BBSK približne 2,2 milióna eur. Peniaze na ich spolufinancovanie sú uvedené ako samostatný program, ale sú zároveň súčasťou jednotlivých podprogramov, čo vytvára chaos. Neefektívne použité prostriedky z dôvodu duplicity s inými projektmi dosahujú 2,7 milióna eur. Veľké množstvo projektov realizovaných v rámci programu Zdravotníctvo, či Úrad, ale potenciálne aj v ostatných programoch sa navzájom prekrýva – najviac vo výdavkoch na informačné technológie a na propagáciu. Okrem toho sa prekrývajú i s bežiacimi alebo pripravovanými projektmi ostatných inštitúcií verejnej správy.

„Do týchto projektov sa BBSK bude zapájať za výhodnejších podmienok daných spolufinancovaním. Na základe analýz budú identifikované takéto projekty, zabezpečená aktívna účasť BBSK v nich a následne duplicitne financované projekty z rozpočtu BBSK pozastavíme, prípadne zásadne upravíme,“ zdôraznil Maňka. Návrh priorít BBSK vychádza z analýzy jeho hospodárenia, stavu čerpania zo Štátneho fondu, Kohézneho fondu a z potrieb, identifikovaných na základe analýzy socio-ekonomického vývoja regiónu. Z hľadiska časovej náročnosti má BBSK tri skupiny priorít.

Krátkodobými je okrem iných napríklad úprava rozpočtu BBSK na roky 2010 až 2012, týkajúca sa najmä priority projektov a programov, reštrukturalizácie výdavkovej časti, revízie projektov a programov a registra investícií, eliminácia rozpočtových rizík s dôrazom na opatrenia zamerané na zachovanie sociálneho štandardu pri plnení základných funkcií vyššieho územného celku smerom k občanom a opatrení zameraných na zabezpečenie spolufinancovania všetkých projektov ŠF a KF relevantných pre BBSK.

Strednodobými prioritami do roku 2014 je aj zefektívnenie verejnej správy a to prostredníctvom elektronizácie úsekov správy BBSK a zavádzaním služieb eGovernmentu. Dôležité bude i využitie nástrojov investičnej pomoci a pomoci v zamestnanosti na strategické investičné projekty alebo projekty expanzie priemyselnej výroby, technologických centier, centier strategických služieb a komplexných stredísk cestovného ruchu. Dlhodobými prioritami ohraničenými rokom 2018 sú posilnenie postavenia Banskej Bystrice ako centra osídlenia medzinárodného významu, ako aj rozvoj vybraných centier regionálnej a mikroregionálnej úrovne.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM