Tlačové správy

Nebojte sa platieb kartou na internete. Poistiek je hneď niekoľko

Platba kartou sa stala bežnou súčasťou našich nákupov v supermarketoch či iných obchodoch. Slováci si dokonca obľúbili aj takzvané bezkontaktné platby. Pri malých sumách do 20 eur stačí kartu k terminálu jednoducho priložiť. Tradičný PIN zadávame, až keď hodnota nákupu túto hranicu presiahne.

Ilustračný obrázok k článku Nebojte sa platieb kartou na internete. Poistiek je hneď niekoľko
Zdroj: Bigstockphoto.com

Paradoxne, pre mnohých zostáva strašiakom využívanie platobnej karty v e-shopoch a na internete. Opatrnosťou nič nepokazíte, no panika je zbytočná. Vaše peniaze chráni hneď niekoľko bezpečnostných mechanizmov.

Číslo karty

Špecifický 16-miestny kód na prednej strane karty je údaj, ktorý budete pri online platbe kartou potrebovať ako prvý. Dávajte si pozor a kartu nikdy príliš neukazujte, alebo dokonca nefoťte.

CVC2/CVV2 kód

Aj keby niekto vaše číslo karty poznal, na uskutočnenie transakcie mu to zaručene nestačí. Potrebuje poznať aj krátky trojmiestny kód na druhej strane. Nájdete ho vedľa plochy určenej na podpísanie karty.

Meno a dátum konca platnosti karty

Pri platbe v e-shope musíte zadať aj ďalšie dva údaje, ktoré potom systém odošle do vašej banky. Prvým je dátum konca platnosti karty a druhým meno jej držiteľa. Obe sú nevyhnutné pre vykonanie transakcie a slúžia ako poistka pred neoprávneným zneužitím.

3D Secure

Kartové spoločnosti a banky najnovšie pridávajú aj ďalší stupeň ochrany. Technológia 3D Secure zaručí, že vašu kartu na internete nikto nezneužije, ani keby ste mu odovzdali všetky vyššie spomenuté údaje.

V tomto prípade je totiž celý nákup zaistený číselným kódom, ktorý dorazí SMS-kou na váš mobil tesne pred dokončením transakcie. Potenciálny útočník by tak musel okrem vašej karty získať prístup aj k vášmu mobilu. Keďže smartfóny sú dnes plnohodnotnou súčasťou nášho života, tipujeme, že jeho prípadnú stratu si uvedomíte doslova v priebehu niekoľkých minút.

Pohodlných platieb online sa tak už nemusíte báť. Ochranných prvkov je viac než pri bežnej platbe v kamennom obchode.

Kartou môžete platiť aj za služby s mesačnou obnovou – hudbu na Spotify, filmy a seriály na Netflixe či dokonca tiež služby od vášho mobilného operátora. 4ka ponúka automatickú obnovu svojich výhodných dátových paušálov TO., pri ktorej sú údaje o karte navyše chránené platobným systémom slovenskej partnerskej banky. Pravidelné faktúry vás tak už nebudú viac otravovať.

Nastaviť si môžete aj automatickú alebo pravidelnú obnovu kreditu so SIM kartou Moja 4ka. S ňou telefonujete, SMS-kujete a dátujete za jednotnú cenu 4 centy na Slovensku a v celej Európskej únii.

(PR správa)

Zdroj: SWAN
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM