Monika Obrtalová Kultúra

Naživo uvidíte aj mexických Mariachi!

Na Úrade BBSK dnes slávnostne privítali účastníkov medzinárodného Putovného festivalu detských tanečných párov do 12 rokov s názvom Deti celého sveta tancujú za mier. V rámci neho vystúpi v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici a Kremnici 11 tanečných

Festival vznikol v Latinskej Amerike koncom 20. storočia a od roku 2002 je jeho organizátorom striedavo niektorá z účastníckych krajín Ameriky alebo Európy. Po Francúzsku, Argentíne, Kolumbii, Bielorusku, Mexiku, Bulharsku, Venezuele a Českej republike tak festival zavítal aj na Slovensko. „Je to síce netradičný názov – Deti celého sveta tancujú za mier, ale keby ste boli vo Venezuele či Kolumbii, pochopili by ste to. Tam chcú deti skutočne svojím tancom priniesť mier, pretože situácia v ich krajine vôbec nie je ružová,“ vysvetľuje riaditeľka Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici Zuzana Drugová.

V bývalých slovenských baníckych mestách sa postupne predstavia tanečníci z Argentíny, Bolívie, Bulharska, Česka, Francúzska, Kostariky, Mexika, Poľska, Srbska, Venezuely, ale aj zo Slovenska. Každý pár má pre divákov pripravené tri až štyri choreografie v dĺžke od troch do piatich minút, ktoré charakterizujú krajinu prípadne región, z ktorého pochádzajú. „Veľmi sa mi na Slovensku páči. Som tu po prvýkrát a teším sa, že môžem takto reprezentovať svoju krajinu,“ priznáva tanečník z Bolívie. „Mexiko predstavíme aj ukážkou z vystúpenia Mariachi, ktoré, dúfame, publikum zaujme,“ teší sa tanečný pár z Mexika. „My máme pripravené viaceré vtipné scénky. Napríklad dievča bude prať a chlapec sa jej bude snažiť toto čisté prádlo zobrať,“ prezrádza delegátka z Francúzska, ktorá pricestovala spolu s malými tanečníkmi.

Tanečníci sa predstavia so svojimi vystúpeniami v rámci výchovných koncertov aj na miestnych školách. Uvidieť ich budete môcť napríklad v bystrickej Štátnej opere, na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici alebo na Štefánikovom námestí v Kremnici. Festival končí v nedeľu 12. septembra o 15:00 hodine záverečným programom pred Klopačkou na Španej Doline.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM