Michal Majer Rôzne

Navštívte jedinečnú výstavu v Thurzovom dome!

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pripravilo pre svojich návštevníkov ďalšiu zaujímavú výstavu, ktorá je určená pre tých, ktorí s nostalgiou spomínajú na časy minulé. Vo štvrtok 7. októbra sa totiž v priestoroch Thurzovho domu môžu stretnúť s

„Táto kovová stavebnica vznikla v roku 1925 a od tých čias má stále svojich priaznivcov, medzi ktorých patrí aj zberateľ Jiří Mládek, ktorý sa venuje histórii týchto hračiek najmä v Čechách, ale i vo svete, ale najmä stále stavia nové a nové modely,“ informuje o tejto akcii Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. To spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom a spomínaným súkromným zberateľom pripravilo výlet do histórie, ale aj súčasnosti tejto stavebnice. Pán Mládek má totiž najväčšiu zbierku tejto polytechnickej hračky na svete a zaoberá sa ňou už viac ako 55 rokov.

Známa stavebnica, ktorej „otcom“ je Jaroslav Vancl, sprevádzala deti aj dospelých dlhé desaťročia a stala sa fenoménom nielen v bývalom Československu. Ešte aj dnes si na ňu mnoho ľudí rado spomenie. Výstave bude dominovať deväťmetrová maketa bratislavského Starého mosta s funkčným modelom vláčika, ktorá je jej najväčším lákadlom. Súčasťou výstavy bude i herňa, kde si budú môcť návštevníci skúsiť vytvoriť vlastné modely z Merkuru. Ak si budete chcieť pospomínať na túto úspešnú stavebnicu a pokochať sa tvorivým majstrovstvom pána Mládka, môžete výstavu navštíviť až do 23. januára budúceho roka.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM