Monika Obrtalová Rôzne

Návštevníkom sa prihovoril aj šéf rezortu obrany

Ľudia, ktorí prežili vojnu a represálie nacistov po potlačení Slovenského národného povstania, si zaiste často priali stratiť pamäť a na všetko zabudnúť, no nešlo to. Čas, ktorý uplynul od SNP nezmiernil hrôzy fašistickej diktatúry. Vo svojom príhovo

Vojna, ktorá drasticky zmenila ľudské osudy v sebe skrýva individuálne príbehy ľudí, ktorí túžili žiť bežný život. „Vojna, to je aj masové odvliekanie nevinných ľudí do pracovných a koncentračných táborov, vraždy ľudí, ktorí pomáhali vojakom i partizánom, týranie, mučenie…Vy, priami účastníci povstania ste to zažili na vlastnej koži,“ uviedol šéf rezortu obrany. Ako dodal, práve čestnosť a odvahu postaviť sa zlu obdivujeme na priamych účastníkoch povstania aj po uplynutí desaťročí. „Vy ste tí hrdinovia, na ktorých vzhliadame s obrovskou úctou a pokorou,“ odkázal dnes Galko všetkým, ktorí sa pred 67. rozhodli postaviť proti fašistickému nepriateľovi. Zároveň dnes ocenil priamych účastníkov protifašistického odboja. „Nie preto, že by boli menej statoční, ale možno mali len trochu viac šťastia,“ zdôraznil Galko.

Šéf rezortu obrany vyslovil vo svojom prejave aj jedno svoje osobné prianie. „Mám jedno veľké želanie…aby som raz videl ako naši vojaci, ktorí sú pripravení položiť život za svoju krajinu pôjdu po ulici v uniformách, možno nie generáli, alebo obyčajní vojaci z mužstva a niekto z vás civilov ich stretne, podá im ruku a poďakuje im za prácu, ktorú vykonávajú. Povie im, že je na nich hrdý, tak ako som na nich hrdí ja,“ povedal. Pri otázkach, prečo máme vojakov, prečo sa im skladáme na ich sociálne dávky, si totiž podľa Galka ľudia často neuvedomujú, že sloboda nie je zadarmo a mier je veľmi krehká vec. Dôkazom je situácia v Afganistane, kde pôsobia aj príslušníci našich ozbrojených síl, či nedávne udalosti v Nórsku. „Netreba zabúdať ani také situácie, kedy nás postihnú ničivé záplavy a povodne a naši vojaci po pás brodiaci sa v blate doslova na rukách vynášajú našich imobilných občanov, aby im zachránili ich životy a majetky,“ dodal Galko.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM