Jakub Forgács Správy

Návšteva v Číne priniesla prvé výsledky. Špeciálna učebňa na fakulte bystrickej univerzity

Vďaka návšteve vedenia mesta a UMB v ďalekej Ázii sa pod Urpínom už čoskoro dočkáme novinky. Pozrite, ako mesto prehĺbilo spoluprácu s čínskym Shenyangom.

Ilustračný obrázok k článku Návšteva v Číne priniesla prvé výsledky. Špeciálna učebňa na fakulte bystrickej univerzity
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Prehlbovať partnerstvo v oblasti zdravotníctva, vzdelávania a športu je výsledkom oficiálnej návštevy vedenia mesta Banská Bystrica a Univerzity Mateja Bela v čínskom Shenyangu. Informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová. Podľa nej na základe podpísanej zmluvy by viditeľným výsledkom mohlo byť už čoskoro zriadenie Konfuciovej učebne v meste pod Urpínom zameranej na ekonómiu a financie.

Súčasťou návštevy zástupcov samosprávy bola v dňoch 21. až 25. mája i prehliadka Liaoningskej univerzity. Tá disponuje pracoviskom tradičnej čínskej medicíny, ktoré patrí k najmodernejším v Čínskej ľudovej republike. Od septembra tohto roku bude tento druh štúdia poskytovať Konfuciova učebňa na Fakulte zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici. Na jej otvorení sa plánujú zúčastniť i hostia z mesta Shenyang.

„Verím, že pracovná cesta bola prínosom pre ďalší rozvoj vzťahov medzi našimi mestami. Mohla by priniesť aj nové možnosti a príležitosti v cestovnom ruchu a kúpeľníctve, o ktoré je v tejto oblasti veľký záujem,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

Podľa Sekerešovej pracovný program doplnili rokovania na úrovni ministerstva školstva a životného prostredia čínskeho Shenyangu. Zástupcovia mesta pod Urpínom navštívili Veľvyslanectvo SR v Pekingu a Hanban – centrálnu inštitúciu pre riadenie Konfuciových inštitútov a učební vo svete.

Čítajte tiež:

Pelotón cyklistov v uliciach Bystrice. Vodiči, vopred sa pripravte na obmedzenia!

FOTO: Zábery zo zahraničnej návštevy primátora v Číne
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM