Jakub Forgács Správy

Návšteva premiéra na smutnom mieste nášho okresu: Fico zabŕdol aj do vysoko aktuálnej témy!

Vzdať úctu obetiam tragédie, pri ktorej nacisti vypálili a vyvraždili Kalište, opäť prišiel aj slovenský premiér Robert Fico. Na ruinách dedina však nehovoril iba o druhej svetovej vojne, spomenul i súčasnosť...

Ilustračný obrázok k článku Návšteva premiéra na smutnom mieste nášho okresu: Fico zabŕdol aj do vysoko aktuálnej témy!
Zdroj: TASR

V zaniknutej obci Kalište v sobotu už deviatykrát zorganizovali Stretnutie generácií. Záštitu nad podujatím prevzal predseda vlády Robert Fico. Podujatie pripravil oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) a Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Podľa riaditeľa múzea Stanislava Mičeva tento rok v úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) nenašli partnerov na rokovanie.

Obec Kalište je jedinou dedinou, ktorú po vypálení nikdy neobnovili. Dedinu vyvraždili nacistické jednotky v marci 1945 po tom, ako sa dozvedeli, že sa partizáni z dediny stiahli. Skupina vojakov tam zavraždila 46 ľudí vrátane žien a detí, obyvateľov dokonca zaživa upálili, a to v 36 vypálených domoch. „Bol som tu už niekoľkokrát a hovorím, že podobné podujatia treba stále organizovať. Tento rok si pripomíname viacero výročí, či už je to začiatok prvej svetovej vojny, vylodenie v Normandii, ale aj 70. výročie SNP. Pritom, keď sa opýtate 14 – 15 – ročných detí na vypálené obce, nevedia o tom nič,“ povedal Fico.

Premiér vo svojom príhovore pri pamätníku v Kališti spomenul i súčasnosť. „Dnes už samotná Európa hovorí o tom, ako výrazne rozhodnutie o sankciách voči Ruskej federácii poškodí únii a celému regiónu. Komu vlastne toto vyhovuje? Našťastie sa už začali rokovania o veci a dostávame zdravý rozum. Prvé rokovania už prebehli na čele s pánom Barrosom, ale je tam aj záujem viacerých politikov a štátnikov, aby sme začali hľadať partnerstvo a porozumenie a nie nepriateľstvo a nenávisť,“ dodal predseda vlády.

V zaniknutej obci Kalište je dnes vybudovaný areál Národnej kultúrnej pamiatky Kalište. Je to miesto vhodné najmä na pripomínanie si civilných obetí druhej svetovej vojny. Na Slovensku nemecké vojská vypálili celkom 101 dedín.

Na Kališti sa opäť stretli generácie, nechýbal ani Fico
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM