Michal Majer Rôzne

Navrátili sa už aj posledné sťahovavé vtáky

V poslednej dekáde mája sa k nám do svojich rodísk navracajú aj posledné sťahovavé vtáky - chriaštele poľné, prepelice poľné a hýle karmínové. Hýle karmínové, operence s príjemným spevom, prežívajú zimné odlúčenie od svojich rodísk u nás dokonca až v

„Chriaštele a prepelice zimujú v tropickej Afrike a k svojmu životu na lúkach u nás potrebujú dostatočne vysokú vegetáciu. Preto prilietajú do svojich teritórií najneskoršie spomedzi všetkých sťahovavých vtákov. Keďže v ostatných rokoch tieto lúčne vtáky začali ‚kolonizovať‘ aj horské lúky nad hornou hranicou lesa, do tohto typu biotopu sa nasťahujú až v júni. Vtedy, keď aj tam sa vyvinie dostatočne vysoká vegetácia, v ktorej sa môžu ukryť,“ konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

Dodal, že chriaštele i prepelice sú pomerne plaché vtáky a veľmi nerady opúšťajú vegetáciu, takže ich nemožno takmer vôbec pozorovať. Nápadné sú však svojim charakteristickým volaním, ktoré zaznieva z lúk počas júna nepretržite nielen cez deň, ale aj v noci. Obzvlášť nočné volanie týchto vtákov, keď väčšina operencov zmĺkne, je neprepočuteľné.

K prvým sťahovavým navrátilcom, ktoré sú už u nás vyše dvoch mesiacov, patria drozdy, škovránky, škorce, červienky, trasochvosty či žltochvosty. Tieto vtáky zimovali najbližšie k nám, a to v oblasti Stredozemného mora. Lastovičky, belorítky, mucháriky, sedmohlásky či dážďovníky sa však za teplom odsťahovali až do rovníkovej Afriky. Na svojej púti domov museli prekonať až niekoľko tisíc kilometrov, a tak nečudo, že do svojich rodísk k nám dorazili neskôr, koncom apríla alebo v prvej polovici mája.

Zdroj: TASR Foto: soup.alian.info

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM