Jakub Forgács Šport

Nasťa Kuzminová netriumfuje iba na trati: Pri preberaní ceny Športovec roka očarila v nádhernej róbe

Veľký úspech našej zlatej olympioničky! Biatlonistka Anastasia Kuzminová získala s výrazným náskokom titul Športovec roka. Na slávnostnom galavečeri navyše pútala pozornosť prítomných aj svojou krásou.

Ilustračný obrázok k článku Nasťa Kuzminová netriumfuje iba na trati: Pri preberaní ceny Športovec roka očarila v nádhernej róbe
Zdroj: TASR

Biatlonová olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová a futbalová reprezentácia pod vedením šéftrénera Jána Kozáka sa stali víťazmi tradičnej slovenskej ankety Športovec roka. V 22. ročníku hlasovalo 106 predstaviteľov médií. V ankete Klubu športových redaktorov SSN, ktorá priamo nadväzuje na niekdajšiu československú anketu s tradíciou už od roku 1959, triumfovala Kuzminová s výrazným náskokom pred držiteľom Stanleyho pohára, hokejistom Mariánom Gáboríkom a finalistkou tenisového Australian Open Dominikou Cibulkovou.

Oslnivá sezóna

Anastasia Kuzminová mala oslnivú sezónu. Na ZOH v Soči okrem víťazstva na 7,5 km skončila šiesta v stíhacích pretekoch na 10 km a bola aj členka miešanej štafety na 5. mieste. Navyše si doteraz najlepšie počínala v seriáli Svetového pohára. V SP skončila celkove šiesta, keď v dvoch pretekoch triumfovala. Biatlonistka zopakovala v ankete svoje víťazstvo z roku 2010. Vtedy si takisto vybojovala zlatú, ale aj striebornú olympijskú medailu. Teraz sa stala v poradí štvrtou viacnásobnou víťazkou ankety KŠR SSN – po plavkyni Martine Moravcovej, ktorá má na konte rekordných šesť triumfov, a po vodných slalomároch Michalovi Martikánovi (štyri víťazstvá) a Petrovi a Pavlovi Hochschornerovcoch (dve víťazstvá).

„Sezóna sa mi veľmi vydarila. Úspech na olympijských hrách bol vydretý, bola to dlhá cesta a dlhá príprava. To, na čo sme sa chystali celé štvorročné obdobie, to sa nám aj podarilo. Vďaka tomu som dokázala obhájiť zlato a vďaka tomu som aj dnes tu,“ povedala Kuzminová na galavečere. Keďže ju momentálne trápia zdravotné problémy, jej želanie do roku 2015 bolo zrejmé. „Do nového roku si želám zdravie pre celú moju rodinu a ľudí okolo mňa a taktiež takú pohodu a čo najmenej stresov pre všetkých. To je to vzácne a to dobré, ktoré prajem každej rodine. Fanúšikom želám, nech nestrácajú trpezlivosť, výsledky prídu a nie len u mňa, ale aj u našich dievčat,“ pokračovala.

Zlatú jazdu si nepremieta

Svoju zlatú jazdu si v televízii nepremieta. Netreba, všetky spomienky má zachytené v hlave. „Mám ich pekne poukladané v hlave a aj na poličkách. Keď príde príležitosť o tom porozprávať, ako napríklad pre deti zo základných škôl, tak som rada. Vždy som pri tom mala pocit, že znova zažívam ten úspech, mala som zimomriavky, ako keby som bola znova na trati a pretekala a znova sa vracala do tých športovísk. Vážne to boli jedny z najlepších olympijských hier,“ spomenula Kuzminová so slovami, že nie len pre ňu, ale vraveli to aj ostatní športovci.

Úspech zo Soči si užíva aj s odstupom času, ale už s inými pocitmi, ako keď preťala cieľ. „V momente, keď sa vyhrá, príde taký ošiaľ, výbuch emócií. Ale postupom času je to iné. Človek prichádza na to, že to bolo vážne niečo výnimočné, že to bol kus dobre odvedenej práce. Taká vďaka za snahu, ktorú človek niekoľko rokov vykonával a bol trpezlivý, keď sa darilo a aj keď sa nedarilo. A pritom stále myslel na to, že bude lepšie a že príde ten čas, keď to prekukne,“ povedala po prevzatí ceny pre najlepšiu športovkyňu Slovenska za rok 2014.

Na otázku komu by cenu zverila ona nechcela odpovedať. „Nechcem hovoriť o tom, komu by som dala hlas. Ja budem najradšej, ak sa v ďalších rokoch v tejto ankete objavia nové mená, mladí športovci. Pretože sa mi zdá, že sa v posledných rokoch v ankete točíme stále tí istí vrcholoví športovci. Chýba tam tá mladá krv, mládež, ktorá by bola dobrým ukazovateľom toho, že šport na Slovensku žije,“ uviedla.

Žiarila v červenej róbe

Kuzminová žiarila na galavečeri v červenej róbe. Aj keď do slávnostného prostredia dokonale zapadla, priznala, že obľubuje iný „outfit“. „Takýchto slávnostných príležitostí nie je veľa, takže je to príjemné. Ale necítim sa úplne v mojej koži, pretože je mi bližšia kombinéza a puška za chrbtom. Tieto šaty mi vybrala moja sestra, už ich mala pre mňa prichystané,“ priznala.

Kým uplynulý ročník zakončila víťazne a vo výbornej forme, ten prebiehajúci neodštartovala najlepšie. Vlastne ho nezačala vôbec. Ešte pred sezónou sa rozhodla vynechať úvodné kolo vo švédskom Östersunde a do pretekov mala naskočiť až v druhom. Pre zdravotné problémy však nakoniec neštartovala v rakúskom Hochfilzene a ani v treťom kole v slovinskej Pokljuke. Dôvodom je vírusové ochorenie, pre ktoré nebola schopná podať optimálny výkon. Ani krátko pred koncom roka nevedela povedať, kedy sa znovu objaví na trati. „Je to otázka času a budeme o tom hovoriť až v januári, pretože momentálny stav mi nedovoľuje pretekať na vrcholnej úrovni. Takže zatiaľ to necháme tak, ako to je, v obmedzenom režime a v januári k tomu povieme viac,“ uviedla.

Svetový pohár pozorne sleduje, ale priznala, že v televízii to nie je to pravé orechové. „Sedieť pri obrazovke a fandiť našim je úplne iné, ako byť na trati súčasťou tímu a bojovať pod vlajkami Slovenska. Sú to iné pocity a stále myslím na to, ako by som tam vyzerala ja, ako by som sa zaradila. Je tam málo lídrov, ktorí ostali v tejto sezóne, a veľa mladých dievčat, veľa nových mien,“ podotkla Kuzminová.

Praje si zdravie

Keďže ju momentálne trápi zdravie, jej želanie do roku 2015 bolo zrejmé. „Želám si hlavne zdravie pre celú moju rodinu a ľudí okolo mňa a taktiež takú pohodu a čo najmenej stresov pre všetkých. To je to vzácne a to dobré, ktoré prajem každej rodine. Fanúšikom želám, nech nestrácajú trpezlivosť, výsledky prídu a nie len u mňa, ale aj u našich dievčat,“ povedal Kuzminová, ktorej sa pre chorobu zmenilo aj tradičné trávenie koncoročných sviatkov. „Na Silvestra by sme mali byť vonku. Práve riešime, kam pôjdeme, keďže na Slovensku je zlá situácia so snehom. Ale v tých športových centrách to nie je ľahké s ubytovaním. Takže máme na pláne, že pôjdeme preč a Silvester strávime pracovne. Doteraz to bolo vždy tak, že sme boli cez Vianoce preč a Nový rok sme oslavovali doma. Teraz je to práve naopak,“ dodala so slovami, že pyrotechniku mať určite nebudú, maximálne lampión šťastia.

Kuzminová triumfovala s náskokom 313 bodov, ktorý je tretí najvyšší v histórii. Výraznejšie zvíťazila pred ňou len dvakrát Martina Moravcová – v úvodnom ročníku samostatnej slovenskej ankety (1993) o 374 bodov a v roku 2001 dokonca o 619 bodov. Kuzminová sa v elitnej desiatke objavila už po piaty raz, čo je spomedzi tohtoročných laureátov najčastejšie. Jej meno nechýbalo ani na jednom zo 106 hlasovacích lístkov, pričom až 87 novinárov ju zaradilo na prvé miesto a dovedna 102 do prvej trojky.

Anastasia Kuzminová sa stala športovkyňou roka 2014
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM