Jakub Forgács Rôzne

Naši hasiči riešia aj vskutku kuriózne prípady: Na tieto zásahy len tak nezabudnú!

Požiare a dopravné nehody nie sú jedinými prípadmi, pri ktorých zasahujú hasiči z Banskobystrického kraja. Telefonáty ľudí ich často privolajú aj k udalostiam, ktoré by ste možno ani nečakali. Pozrite, kde všade už boli potrební...

Ilustračný obrázok k článku Naši hasiči riešia aj vskutku kuriózne prípady: Na tieto zásahy len tak nezabudnú!
Zdroj: TASR

Pri svojich zásahoch sa hasiči okrem bežných činností stretávajú aj s uviaznutými zvieratami, či s vyslobodzovaním „nadrozmerných“ ľudí. Ich prácu však stále sťažujú samotní ľudia, a to práve zneužívaním hasičskej linky, či nahlasovaním prípadov, ktorými sa nezaoberajú.

Vyslobodzovali holuba aj zapadnutú sanitku

„Naši príslušníci zachraňovali psa v 1,5 m šachte pred obecným úradom v obci Turová . Po príchode pracovníkov útulku pre psov bol pes za pomoci popruhov a rukavíc zo šachty vyslobodený a vložený do klietky,“ informoval Erik Piater, hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici, podľa ktorého bol pes agresívny a hasiči museli dávať pozor, aby ich nepohrýzol.

Kuriozitou je aj záchrana holuba uviaznutého v ochrannej sieti proti vtákom na bytovke v Kremnici. „Tento holub bol zachytený v sieti dva dni. Hasiči sa k holubovi dostali pomocou výsuvného rebríka a vyslobodili ho z nej,“ uviedol Piater. Holuba si podľa jeho slov následne prevzala ohlasovateľka. „Zasahovať sme museli aj pri zapadnutej sanitke s pacientom, prípadne smerujúcej k pacientovi,“ do­dal.

Čo všetko hasiči nerieišia?

Ako uviedol, hasičskú linku zneužívajú hlavne deti. „Najčastejšie nahlasujú neexistujúce požiare, nadávajú, resp. sa smejú do telefónu,“ spomenul Piater, podľa ktorého je takéto konanie trestné a hrozí im zaň pokuta 1 659 eur.

Hasičov však často volajú aj k prípadom, ktoré nie sú v ich kompetencii. „Sú to napríklad žiadosti o otvorenie dverí do bytu alebo auta bez nebezpečenstva ohrozenia života, zdravia a majetku, vyťahovanie áut z priekop alebo zachraňovanie mačiek zo stromov,“ pokračoval Piater. Ako doplnil, ľudia volajú aj pre uštipnutie bodavým hmyzom bez ohrozenia života, odchyt nebezpečných exotických zvierat, ale aj prasknuté vodovodné potrubia v bytovkách.

Počet neštandardných udalostí, ktoré hasičom v roku 2013 nahlasovali, nebol zanedbateľný. „K nadrozmerným, resp. ťažším ľuďom nás volali 61 krát, 28 krát k odchytu zvierat a 84 krát k uštipnutiu hmyzom,“ uviedol Piater a ako dodal, ďalej to bolo kvôli vyslobodzovaniu osôb vo výťahu (14×), pri neznámom prášku – podozrení na antrax (3×), pri požiaroch jedla na sporáku (3×), či pri nástražnom výbušnom systéme (2×).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM