Jakub Forgács Rôzne

Naše pralesy oslavujú výročie: Vyhlásili ich už pred 100 rokmi

Badínsky (Kremnické vrchy) a Dobročský prales (Balocké vrchy) oslávia v tomto roku významné jubileum. Počas roka 2013 si ho pripomenú aj slovenskí lesníci a pracovníci Štátnej ochrany prírody SR.

Ilustračný obrázok k článku Naše pralesy oslavujú výročie: Vyhlásili ich už pred 100 rokmi
Foto: Eva Viestová

Chránené pralesy

V Badínskom pralese ide o ekosystém bukových lesov, do ktorých zasiahol človek len minimálne. Prales je ponechaný na prirodzený vývoj bez zásahov človeka a je možné v ňom sledovať cyklicky sa opakujúce procesy – vývojové štádiá (dorastanie, optimum, rozpad), ktoré sa tu striedajú.

Dobročský prales predstavuje zvyšok pôvodných, typických karpatských zmiešaných lesov, ktoré sa vyvíjali na našom území tisícročia. Na tomto území rastie aj tzv. “Dobročská jedľa“, ktorá patrila medzi najmohutnejšie v Európe. Význam a dôležitosť uvedeného územia z celoeurópskeho hľadiska potvrdzuje udelenie Európskeho diplomu v roku 1998.

V roku 1913 boli lokality Kusovo (Badínsky prales) a Gerauka (Dobročský prales) vyhlásené za chránené výnosom ministra orby (pôdohospodárstva) na podnet banskobystrického lesného riaditeľstva.

Oslavy výročia

Podujatia ako Lesnícke dni, Envirofilm, Svetový deň životného prostredia, Naj horár a Dni stromu budú venované aj obom pralesom. Oslavy týchto európsky významných chránených území vyvrcholia na jeseň, workshopmi priamo v nich.

„Hodnota týchto pralesov spočíva v ich majestátnosti, rôznorodosti, kráse a energii. Predstavujú prírodné laboratóriá na sledovanie životného cyklu karpatských pralesov, dôkladnejšie poznanie mechanizmov pôsobiacich v prirodzených lesných spoločenstvách a v neposlednej rade aj vplyvov dopadu klimatických zmien na tieto spoločenstvá,“ povedal riaditeľ ŠOP SR Milan Boroš.

Tieto chránené územia majú veľký význam aj pre celú spoločnosť a lesníci s ochranárami sa napriek predchádzajúcim sporom zhodli, že majú byť na čo hrdí. „Badínsky a Dobročský prales sú dôkazom, že lesníctvo a ochrana prírody spolu veľmi úzko súvisia. Veď tieto pralesy vyhlásili a spravujú ich lesníci a sú neoddeliteľnou súčasťou lesníckej histórie aj súčasnosti,“ dodal generálny riaditeľ podniku Lesy Slovenskej republiky Ctibor Határ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM