Jakub Forgács Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Bystrici, o ktorých vie málokto

O tom, že v obci Hronsek sa nachádza nádherný drevený artikulárny kostol, vie asi každý človek z bystrického regiónu. No už asi málokto vie o ďalších zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Banskej Bystrici môžu pochváliť. Práve na takéto menej známe pozoruhodnosti sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Bystrici, o ktorých vie málokto
15
Galéria
Zdroj: TASR

Na dolnom nádvorí Hradu Ľupča v Slovenskej Ľupči sa nachádza tzv. Korvínova lipa. Jej odhadovaný vek je vyše 700 rokov, čím patrí medzi najstaršie lipy v strednej Európe.

V hornej časti Tajovského potoka pri Tajove sa nachádza menšia, svojím zjavom zaujímavá lokalita, nazývaná jej obdivovateľmi Beatine vodopády. I keď Slovenskému raju nemôžu konkurovať, práve ony inšpirovali miestnych chlapcov k vytvoreniu provizórnych rebríkov, po ktorých je možné absolvovať krátku prechádzku týmto dosiaľ málo známym miestom.

V obci Strelníky pôsobila ako učiteľka ZŠ spisovateľka Mária Ďuríčková, ktorá bola postupne šéfredaktorkou časopisu Družba, časopisu Zornička, redaktorkou vydavateľstva Mladé letá či šéfredaktorkou obnoveného Slniečka. Neskôr sa plne venovala svojej literárnej tvorbe.

V roku 1964 sa obce Sebedín a Bečov zlúčili do jednej. V obidvoch častiach sa nachádzajú barokové murované zvonice postavené v 18. storočí. Obec má takisto dva domy smútku. Na bohoslužby obyvatelia Bečova dochádzajú do Hrochote, Sebedínčania do Očovej.

Slovenský dramatik, publicista, prozaik a evanjelický kňaz Ján Chalupka, autor nielen známeho diela Kocourkovo, aneb: Jen abychom v hanbě nezůstali, sa narodil v obci Horná Mičiná.

Vedeli ste, že v okolí obce Povrazník môžete nájsť opály? Drevné opály sa vyskytujú na viacerých miestach, zvyčajne však v hĺbke 1 – 3 metre.

Prvýkrát boli pramene v Brusne písomne doložené v roku 1818 vo farskej kronike v Medzibrode. Až do roku 1834, kedy sa začala stavba prvého kúpeľného domu, dokončeného v roku 1837, sa v dokumentoch neuvádza kúpeľné využitie prameňov. Pravdepodobne boli využívané drevorubačmi, baníkmi a uhliarmi už dávno pred týmto rokom.

V decembri 1944 sa do obce Poniky vrátili nemecké vojská. Do okolitých lesov vysielali hliadky a hľadali partizánske oddiely. Večer 26. decembra 1944 prepadli partizáni auto s nemeckými dôstojníkmi. Nemci ako odvetu spustili dvojhodinovú zúrivú streľbu na okolité lesy.

Cez obec Ľubietová preteká potok Hutná, do ktorého sa v obci prilieva potok Vôdka. Vo Vôdke sa dajú nájsť pololodrahokamy české granáty, ktoré sú však príliš malé na spracovanie a použitie v klenotníctve.

Čítajte tiež:

Náš okres, to nie je len Bystrica! 15 rýchlych otázok vám ukáže, ako dobre poznáte dedinky v okolí

Východniarsky hit Vypic a žic vo verzii pre Stredoslovákov: Paródia, z ktorej ľahnete smiechom!

Foto: ilustračné

Zdroj: dnes 24 / wikipedia.sk

V OBRAZOCH: Mladý fotograf nacvakal úchvatné zábery Horehronia
15
Galéria
Zdroj: Jaro Karak
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM